Hirdetés

Fejér megye rengeteg látnivalóval rendelkezik, akár történelmi, akár kulturális és természeti értelemben. Kastélyok, kalandparkok, szabadtéri múzeumok és történelmi emlékhelyek elevenítik fel a múltat és teszik szórakoztatóvá e vidék felfedezését. Nézzük, melyek a megye leglátogatottabb nevezetességei!

 

1., Középkori Romkert és Nemzeti Emlékhely – Székesfehérvár
Fejér megye székhelye, hazánk egykori fővárosa a mai napig megőrizte jelentős szerepét, bár utóbbi poszt az idők folyamán fokozatosan Budára testálódott át. Székesfehérvár az államalapítást követő évszázadokban vezető szerepet töltött be a világi igazgatásban, és az Árpád-ház királyai is innen irányították az országot. A mai település szívében került feltárásra és kialakításra a Középkori Romkert, mely a mai napig híven őrzi a néhai Szűz Mária templom alapzatát – nemcsak az országot (és e templomot) megalapító I. Szent Istvánt, de az utána következő királyokat is szintén ide temették el, 1038-tól egészen 1543-ig, a török időkig. Itt lelt végső nyughelyre még további 14 magyar király és rengeteg királyi családtag, de itt kapott helyet valaha az ország kincsestára és levéltára, de itt őrizték a Szent Koronát és az egyéb hatalmi jelvényeket is (országalma, jogar). Az ásatások 1936-ban kezdődtek el. Nemcsak a néhai bazilika pillérmaradványait találhatjuk itt meg, mert az ún. Pipo-torony és az egyik kerengő részei is fennmaradtak. Néhány királyi sírhelyen még a kőlapok is épségben maradtak. Természetesen Székesfehérváron még rengeteg látnivaló akad a kíváncsi utazók számára: lazíthatunk a városi Csónakázó-tavon, megtekinthetjük a 18. századi Püspöki Palotát és a székesegyházat, valamint az ország legnagyobb régészeti gyűjteményével büszkélkedő Szent István Múzeumot vagy a lenyűgöző, a székesfehérvári” Tádzs Mahal”-ként emlegetett Bory-várat, ha viszont tetszenek a különleges kiállítások, vegyük célba a Fekete Sas Patikamúzeumot vagy az Óratorony-múzeumot.


2., Katonai emlékpark – Pákozd
Egy másik nagyon jelentős történelmi helyszín az 1848-ass szabadságharc egyik fontos állomásaként szolgáló Pákozd. A szabadtéri múzeum szórakoztató és interaktív módon mutatja be az 1848-49-es szabadságharc főbb eseményeit, de a múzeumpedagógiai foglalkozások keretében megismerkedhetünk a Honvédség több mint 170 éves múltjával is. A legtöbbet fotózott rész kétségkívül az 1951-ben emelt obeliszk, amely a pákozdi csatának állít emléket, ugyanakkor az emlékhely a világháborúkról, a Don kanyarban elesettekről és a sorkatonaság intézményéről is megemlékezik.


mo szekesfehervar bory var
3., Velencei-tó és környéke
A Velencei-tó hazánk második legkedveltebb dunántúli tava a Balaton után. A tó környékén számos lehetőségünk akad a kikapcsolódásra és az aktív vagy passzív szórakozásra: fürdőzhetünk vagy vízi biciklizhetünk a velencei strandok egyikén, hajókázhatunk Agárdnál, kipróbálhatjuk a wakeboardot és a szaunát a Venice Beach Cable Park területén, de ha elég fittek vagyunk, nyeregbe is pattanhatunk és akár körbe is bicajozhatjuk a tavat. Ha inkább a velencei-tó természeti értékeire vagyunk kíváncsiak, vegyünk részt a partmenti nádasok felfedezésére irányuló kenutúrák valamelyikén. Ha viszont többen is vagyunk egy tucatnál, próbáljuk ki a sárkányhajózást! Kőkemény csapatmunka, de legalább tényleg megértjük, mit is takar az „egy csónakban evezni” mondás.


4., Gorsium Régészeti Park – Tác
Ismét egy régészeti helyszín, csakhogy ezúttal a római korból. Az M7-estől csupán 5 kilométerre fekvő, napjainkra romos-parkos terület az i.sz. 2-3. évszázad között élte fénykorát, amikor is Pannonia Inferior tartomány központjának számított. A Látogatóközpont mellől induló úton, amely egykor a település „főutcája” lehetett, kőemlékeket és sírokat tekinthetünk meg, majd a helytartói palota, a laktanya, valamint egy ókeresztény bazilika romjai következnek. A város széles fórumán tisztelegtek egykor a katonák isteneik és a császár előtt. A túra során lakomatermeket és az egykori lakóházak alapjait is megfigyelhetjük. Az ásatás során a nyugati városfal maradványai is előkerültek. A 4. század végétől kezdődő népvándorlások során a várost fokozatosan elhagyták római lakói, helyén később egy temető kapott helyet. A díszterem nevű részen az ásatásról előkerült kincsek láthatóak.


mo fejer pakozd huszar szobor
5., Várpark és Skanzen – Dinnyés
Dinnyés község fő látványossága a 2012-ben megnyílt Várpark és Skanzen nevű létesítmény, ahol magyarországi várak makettjeit tekinthetjük meg, mégpedig oly módon kialakítva, amely valós topográfiai elhelyezkedésüknek is megfelel. További érdekesség, hogy ez a térkép még a régi, Nagy-Magyarországot ábrázolja és 2018-ban a park még a Guiness rekordok könyvébe is bekerült, mint a legnagyobb ilyen jellegű kiállítás a világon. A makettek többsége az eredeti várhoz felhasznált anyagokból épült. Manapság kb. 35 makettépület található a parkban, amelyeket sétaút köt össze egymással. Az út menti oszlopok egy-egy uralkodónak állítanak emléket, a várak mellett pedig többnyelvű információs tábla mutatja be az adott makett eredetijének történetét. S hogy milyen várakat találhatunk meg a parkban? Egyebek mellett a hosszú évszázadok után már csak romos állapotban lévő Somoskő, Léta, Drégely, Csikling, Hátszeg, Székesfehérvár, Solymár és Zimony vára is „eredeti makettpompájában” látható.TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.