Hirdetés

Hirdetés

Nincs még egy Isztambulhoz hasonlóan látványos helyen épült városa a világnak, mely 2500 éve folyamatosan aktív részese a világtörténelemnek.

 

A római-bizánci majd a török időszak alatt játszott központi szerepe miatt megdöbbentő gazdagságban jöttek létre építészeti emlékek, látnivalók.

 

Isztambul a föld 5. legnépesebb városa, az agglomerációval együtt kb. 15 milliónyian lakják.

 

Ma is kultúrák találkozási pontjában fekszik, így nyüzsgő életével és különleges hangulatával életre szóló élményeket garantál. Kedvcsináló írásunkban bemutatjuk Isztambul történelmét és főbb látnivalóit a templomokat, hidakat, bazárokat és palotákat, melyek uralják a városképet.


isztambul szoveg kozottBár 1923 óta nem Isztambul az ország fővárosa, mégis a mai Törökország legfőbb gazdasági központjának számít ez a város. Isztambul az ellentétek városa is. A konzervatívabb óvárosi körzetekben ma is szakállas férfiak várják az imára hívó szót, az asszonyok nem is álmodhatnak arról, hogy fejkendő nélkül az utcára léphessenek. A város modernebb részein élők fiatalok korszerű irodaházakba érkeznek reggelenként metróval, jól öltözött középosztálybeli munkába járó társaikkal. Életvitelük nagyban hasonlít a világ más modern városaiban élőkéhez. Korszerű bevásárló központokba és szórakozó központokba járnak, életüket többé nem a vallás szabályozza.


 Utazási Tipp  
    Törökországi utazások, akciók, last minute:

Isztambul történelme:

 

Isztambul összes nevezetességének megtekintéséhez akár két hét is kell, de a legfontosabb nevezetességeket akár 3-4 nap alatt is felkereshetjük. Habár a régészek egy metróépítés során 6500 éves neolitikus település nyomaira is bukkantak, a legtöbb forrás egyetért abban, hogy valamikor az időszámításunk előtti 7. században a görög Byzas alapította a mai város elődjét, ami a következő évszázadokban a kereskedelem, a gazdaság és a hatalom fontos központjává fejlődött.

 

Kitűnő földrajzi adottságai miatt jól védhető volt mind az európai mind pedig az ázsiai betörésektől.

 

Az isz.395-ben a szétváló római birodalom keleti részének a fővárosa lett és Konstantinápolynak nevezték el. Áttértek a görög nyelv használatára és felvették a kereszténységet. Az ezt követő népvándorlások korában és korai középkorban a Bizáncot gyakran csak vastag falai mentették meg, központi szerepét azonban sokáig képes volt megtartani. 1453-ban Fatih Mehmet szultán 2 heti ostrommal foglalta el Konstantinápolyt, és azonnal hozzákezdett a város átalakításához. Új palotákat és mecseteket épített, egyben ösztönözte a keresztényeket a városban maradásra, sőt utódja Beyazit szultán spanyolországi zsidó menekülteket is betelepített, hogy élénkítse a gazdaságot. A 16.században élt Szulejmán volt az ottomán idők legsikeresebb uralkodója, aki a hódításai során szerzett vagyonból a birodalom legjobb építészeit megbízva finanszírozta a város további fejlesztéseit. A következő évszázadokban az uralkodók sok időt töltöttek a fővárosban. Később a területi veszteségek hatására nőtt a nyugati befolyás, rövid időre még a parlament intézményét is bevezették.

 

Az I. világháború elvesztése és Kemál Atatürk köztársaság alapítása után 1923-ban új fővárost hoztak létre Ankarában.

 

Isztambul fejlődése ennek ellenére is folytatódott, lakosságának száma közel megtízszereződött ami sok problémát okozott még az ezredfordulón időszakában is. Nőtt a közúti forgalom, sok volt a dugó, nem volt elég ivóvíz és a bűnözéssel is gondok voltak. A helyzet tarthatatlanságát felismerve komoly fejlesztésekbe kezdett a kormányzat. 2010-ben már Isztambul volt Európa Kulturális fővárosa. 2014-ben új Boszporusz hidat és 2013-ban víz alatti alagutat építettek a két városrész között, fejlesztették az infrastruktúrát és rendbe hozták a turisztikai látnivalókat is. Igencsak meglepődik aki régen járt Isztambulban és napjainkban visszatér.


isztambul szoveg kozott22 


Isztambul főbb látnivalói:

 

Topkapi Palota

A szultánok palotáját Szulejmán építtette magának és feleségének Hürremnek. A Topkapi palota volt sokáig az Oszmán Birodalom központja és a szultánok lakhelye. Manapság számos kiállítást lehet megnézni a palota különböző épületeiben. Fő látnivalói a Hárem, a bejárat előtti 3. Ahmet díszkút, valamint a Gülhane Park ahonnét még az ázsiai oldal is jól látszik.

 

 

Kék Mecset ( Ahmet Szultán Mecsetje ) és a Hagia Sophia
A Sultanahmet térre megérkezve egymással szemben találjuk Isztambul két ikonikus egyházi épületét; az iszlám építészet csúcspontját megtestesítő elegáns 8 kupolás Kék mecsetet és a vele szemben épült bizánci eredetű Hagia Sophia egykori ortodox bazilikát melyet ma szintén mecsetként használnak.

 

 

Nagy Bazár
A világ legnagyobb, több mint 60 fedett utcából és 5000 üzletből álló bazárja különleges keleti hangulatával, fűszer- és kézműves árukínálatával napi 3-400 ezer látogatót vonz. Aranyat, ruházatot, fűszereket, bőr árút és kézműves termékeket éppúgy találunk benne, mint kerámiákat, használt cikkeket és régi könyveket. A hasonló termékeket egymás közelében találjuk, alkudni kötelező!


isztambul szoveg kozott02


Dolmabahce palota
A 19. század közepén a Boszporusz csatorna európai partjánál épült palota jóval modernebb mint a Topkapi palota, melynek szerepét annak elkészülése után átvette. Stílusa francia hatásra barokkos és neo klasszicista. Az utolsó 6 török szultán székhelye volt a Dolmabachce palotában melynek egyik különlegessége, hogy összes órája, Atatürk halálának időpontját 9 óra 5 percet mutat.

 

Díszítéséhez a csempék helyett rengeteg márványt és 14 tonna aranyat és rengeteg üvegkristályt használtak fel.

 

Galata torony
A 67 méter magas, 9 szintes torony eredeti rendeltetése az Aranyszarv-öböl védelme volt, de szolgált börtönként és tűztoronyként is az idők során. Ma remek kilátóhely van itt és több ismert vendéglátó hely veszi körül. Ideális indulási pont a Beyoglu negyed bejárásához.

 

 

Isztambul hídjai
Isztambul két részét, egyben Európát és Ázsiát három híd, köti össze;

 

  • Boszporusz híd
  • Győzedelmes Mehmet Szultán hídja,
  • Yavuz Sultan Selim Köprüsü (városon kívül épült)
  • A 3 hídon kívül egy tenger alatti alagút (Marmaray) is javítja az összeköttetést, további 2 alagút építése folyamatban van.

 

 

Hippodrom tér
A bizánciak idejében létesült lóversenytérhez a törökök sem nyúltak hozzá, mára régi idők emlékét őrző találkozóhellyé vált.TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.