Hirdetés

Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Bár a Moldva medrében nem cseh sör csordogál, azért érdemes a folyó partján haladva megismerkednünk Prágával.

 

A cseh főváros folyója a Moldva (helyi nyelven Vltava), ami délről észak felé áramlik, így a térképet tekintve megtévesztő lehet a két oldal beazonosítása. Városnéző sétánkat érdemes a folyó bal oldalán haladva megtenni, induljunk a Cech-híd keleti hídfőjétől.


 Utazási Tipp  
    Szállások Prágában

Prága területén a Moldva felett 19 híd ível át.

 

A Cech-híd egész Csehország legrövidebb és legdíszesebb szecessziós hídja, nem csoda hát, hogy műemlékként tartják számon.

 

Az íróról elnevezett hidat fáklyatartó bronzszobrok, acél lámpások, gránit füzérek ékesítik, illetve hatfejű bronz hidrák, akik Prága városának jelképeit őrzik.


praga 01A Moldva jobb partján álló zöld kupolás, neobarokk palota a Straka Akadémia. Az épület eleinte diákszállásként funkcionált, ahol a szegény cseh arisztokrata családok fiai töltötték iskolás éveiket. Később kapta politikai szerepét, egykor Csehszlovákia, ma a Cseh Köztársaság kormányának székhelye.

 

A folyó mentén haladva elérjük a Rudolfinum épületét. Ez Prága egyik legfontosabb 19. századi létesítménye.

 

Egykor az épületet Művészek Házának is nevezték, koncertteremként és kiállítóhelyként szolgált. Ma a Cseh Filharmonikusok és Rudolfinum Galéria otthona. Minden májusban a Prágai Tavaszi Zenei Fesztiválnak ad otthont. A következő híd a Mánes-híd, amely egy fontos cseh festő nevét viseli. Ha a hídon most átkelnénk, a túloldalról már csak egy rövid séta választana el bennünket a lépcsőtől, amely felvezet bennünket a prágai várba. Erről az oldalról ugyan csak a tornya látszik a várnak, de néhány szót ejtsünk róla sétánk során.

 

Prága fontos történelmi és kulturális eleme a várkomplexum, amely a világ legnagyobb területű váregyüttese.

 

Kulturális szerepét köszönheti az itt működő múzeumoknak és galériáknak. Itt őrzik többek között a cseh királyok maradványait, a cseh koronázási ékszereket, valamint számos ritka keresztény ereklyét. A várban található az államfő székhelye, a régi királyi palota, a Szent György Bazilika, a gótikus Szent Vitus Székesegyház és a méltán híres, mesebeli Arany utcácska is. Mindenképpen érdemes bőven időt szánni a városrésznek eme zugára, hogy biztosan mindent felfedezhessünk a várfalakon belül!

 

Ha csak sétálgatni szeretnénk, elmerülve a vár hangulatában, nem kell belépőt fizetnünk.

 

Jegyet csak az Arany utcácska és a múzeumok megtekintéséért kell váltanunk.


Basilica Of St George


Visszatérve a folyó közvetlen partjára a jobb oldalon a Hergetova Téglagyár előtt találhatjuk magunkat. A manzárd tetős épület szerencsétlen sorsúnak mondható, hiszen 200 éves története alatt több tűzvész és áradás rontott állapotán. Gyakori felújításainak köszönhetően azonban ma is áll, nem is akármilyen attrakció: egy étterem üzemel benne.

 

Nem mindennapi élmény egy téglagyárban ebédelni, panorámával a Moldvára, ugye?

 

Rövid útvonalunk ezúttal a Károly-hídnál ér véget. A gyalogos hidat 30 szobor és faragvány díszíti, főként barokk művek. A híd két végét több száz éves emlékek őrzik: Európa egyik legrégibb gót kapuja, a másik oldalon pedig az ikertorony (az ikertorony egyike egy 12. századi híd maradványa).Bár prágai sétánk most véget ér, korántsem tekintettünk meg mindent a történelmi városból. A felsorolt látnivalókon kívül említésre méltó többek között a csillagvizsgáló a Petrin dombon, a Kampa és környéke, a Kis-Velence és a John Lenon-fal. Természetesen ez a kis ízelítő nem ér fel egy látogatással, amikor nem csak a város szépségeit nézhetjük meg közelről, hanem az atmoszférájába is beleszerethetünk.

 

Tipp! Ha nem szeretnénk a várost a folyó mentén végig sétálni, szálljunk hajóra! A különböző hajóutakra szóló jegyeinket megválthatjuk a helyszínen vagy akár itthon elővételben.


 Utazási Tipp  
    Szállások Prágában

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.