Hirdetés

Érdekes tények az Adriai-tengerről, a magyar utazók kedvenc üdülőhelyéről


Évről-évre magyar utazók százezrei veszik célba a hazánkhoz legközelebb eső Adriai-tenger partján lévő üdülőhelyeket, hogy az év legértékesebb napjai során feltöltődjenek energiával. Fürödhessenek kellemes vizében, megpihenjenek változatos partjain, vagy megismerhessék a tengerparti városok és vidékek csodálatos látnivalóit. A következőkben leírtakkal kedvet szeretnénk csinálni a következő utazásokhoz.


horvat szolgaltatas strand szoveg kozt02  • Az Adriai-tenger 3.745 kilométeres hosszúságú partszakaszán összesen 6 ország osztozik. 1. Horvátország (1778 km) 2. Olaszország (1249 km) 3. Albánia (396km) 4. Montenegró (249 km) 5. Szlovénia (47 km) 6. Bosznia-Hercegovina (29 km)
  • A rómaiak eredetileg Mare Superumnak nevezték a tengert, csak később kapta meg a mai nevét egy Hadria nevű város után.

 Utazási Tipp  
    A legjobb akciós ajánlatok Montenegróban

  • Köszönhetően a Pó folyó bőséges vízhozamának az Adriai-tenger északi részének sótartalma jóval kevesebb ( 25 ezrelék), mint a dél-adriai medencében (34 ezrelék).
  • Az Adriai-tenger jól elkülönül a világtengerektől, így az árapály jelensége is jóval mérsékeltebb, mint máshol. A relatív elzárt helyzet miatt a két vízállás közötti átlagos különbség mindössze 60 cm, bár vihar idején a vízszint különbsége akár 110 cm-is lehet ami Velencében már gondokat okoz.

 Utazási Tipp  
    Szállodák és apartmanok olcsótól a luxusig az olasz Adrián

  • A horvátországi partszakasz mentén összesen 1185 kisebb-nagyobb sziget és szirt található. Többségük lakatlan, de 67 kisebb-nagyobb szigeten állandóan élnek emberek.
  • Az Adriai-tenger vízfelülete hazánk területénél kb. 40%-al nagyobb. Hosszúsága 820 km, szélessége 160 km, átlagos vízmélysége pedig 252 méteres.
  • Az Adriai-tenger partján 7 nagyobb öböl található. Az északi partoknál a Velencei-öböl, a Trieszti-öböl, a Kvarner-öböl és a Fiumei-öböl, a déli szakaszon pedig a Drin-öböl, a Kotori-öböl és a Manfredóniai-öböl található.

 Utazási Tipp  
    Szállodák és apartmanok jó áron a szlovén Adrián


  • Az Adriai-tenger vize sekélynek számít és hamar reagál a környezet hatásaira. Vizének átlaghőmérséklete áprilisban gyors melegedésnek indul már júniusban is 22 C, júliusban 25 C, augusztusban 24 C, szeptemberben 22 C.
  • Az Adriai-tenger klímája általában kellemesnek mondható. Északon kissé hidegebb, mint délen. A tenger hatásai miatt általában rövidek és enyhék a telek, a hosszú és meleg nyarat általában az tavasznál jóval melegebb ősz követi. Nagyok a helyi különbségek és a széljárásra is oda kell figyelni.
  • Az Adriai-tenger élővilága nagy mértékben hasonlít a Földközi-tengeréhez. Az olasz oldalon lévő homokos meder kevésbé kínál jó életfeltételeket mint a sziklás partszakaszok ahol nagyon gazdag az élővilág.


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.