Hirdetés

Hiába járunk már a 21. században, India a mai napig sok furcsasággal, nehezen megmagyarázható dologgal áll kapcsolatban. Rövid cikkünk pedig megpróbálja felfedni ennek a titoknak egy apró szeletét.

 

Chand Baori-kút

 

A Chand Baori-kút egy igazán változatos és páratlan életutat járt be, hiszen azért épült, hogy az esős monszun évszak során a kútban felgyülemlett víz a száraz évszak során a környék vízellátását biztosítsa. A 13 emelettel és 3500(!) lépcsővel rendelkező hatalmas épület megépítésekor nem volt szempont az esztétika meg a szépség, de ettől függetlenül azok a mesteremberek, akik a helyen dolgoztak, egy igazán bámulatos remekművet hoztak létre.

 

 

Chand Baori indiaVörös Erőd

 

A Delhiben található Vörös Erőd fontos szerepet tölt be India életében, viszont sokak szemében ez az épület jelenti a függetlenséget. A brit gyarmatosítás előtt a királyi család lakhelyeként szolgált, és város volt a városon belül, a maga 3000 lakójával. Az angol uralom alatt katonai támaszpontként működött 1947-ig, mikor már visszaszerezte függetlenségét az elnyomott állam. (Sokáig itt élt India Sáh Dzsahán nevű császár, akit a Tadzs Mahal megalkotójaként ismerünk)

 

voros erod india


 Utazási Tipp  
    Fedezze fel India szépségeit

Jal Mahal

 

Az előbb említett palota kistestvérének tartják a Jal Mahalt, ami egy mesterséges tó közepén található, Jaipur közelében. Mi a különlegessége? Öt emelete van, amiből csak az első található a felszín fölött, az összes többi a víz alatt van. A 18. században emelt épület Madho Singh munkája, akinek a fia később bővítette a csodás kastélyt.

 

Jal Mahal india


Sís Mahal

 

Ez előbb említett város egy másik különleges épületnek is helyet ad, a Sís Mahalnak, amit más néven A tükrök csodájának, vagy a Tükörcsarnoknak hívják. Az épület egyébként a kulturális világörökségét részét képzi, így az ott található paloták üzemeltetői között hatalmas nagy presztízs kérdés volt, hogy melyik nyeri el ezt a rangos címet. A csarnok előtere tükrökkel van megpakolva, ezért tartja úgy a nép, hogy a vaksötétben elég mindössze egyetlen gyertyát meggyújtani, és akkor az egész épület fényárban fog úszni.

 

sis Mahal india


Humájun mauzóleuma 

 

A Mogul Birodalom uralkodásának első jele a kultúrában egy épület volt, amit Humájun császár emelt jellegzetes mogul motívumokkal és vörös homokkővel. Az épület megálmodója itt vesztette életét, amikor leesett a lépcsőről. Az iszlám verzió alapján imára sietett, míg a hinduk úgy tartják, hogy az ópium hatása váltotta belőle ki ezt.

 

 

humayun mauzoleum


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.