Hirdetés

Shah Jahan és Mumtaz Mahal szerelmének állít örök emléket India legszebb épülete a Taj Mahal.


Túlzás nélkül állítható, hogy Agrában található India és a Földkerekség egyik legszebb épülete a Taj Mahal. Shah Jahan mogul és szeretett felesége, Mumtaz Mahal szerelmének állít örök emléket a gyönyörű fehér márvány épület, melyet egy paradicsomi szépségű parkban építettek fel Mumtaz 1631-ben bekövetkezett halála után.


 Utazási Tipp  
    A legjobb indiai
utazások egy helyen

A Taj Mahal valódi története

Shah Jahan, más néven Khurram herceg, 1592-ben született. Apja Jahangir volt a negyedik az Indiai Mogul Uralkodó. A történet 1607-ben kezdődik, amikor Khurram herceg sétált a Meena bazárban, és meglátta miniszterük lányát Arjumand Banu Begumot, aki selymet és üveggyöngyöket árult. A muszlim hercegnő abban az időben 15, Khurram herceg 14 éves volt és első látásra egymásba szerettek. A találkozás után Shah Jahan elment az apjához és megkérte a lány kezét. 1612-ben öt év jegyesség után házasodtak össze. Shah Jahan 1628-ban vált India uralkodójává, és Arjumand Banu Begumot akkor nevezte el Mumtaz Mahal-nak (ami szó szerinti fordításban a palota ékszerét jelenti). Shah Jahannak ugyan más feleségei és ágyasai is voltak, de Mumtaz Mahalt szerette az összes közül igaz szerelemmel. Mumtaz Mahal is nagyon szerette a férjét. Házasságuk 19 éve alatt összesen 14 gyermeket szült neki, ami nagyon megterhelte a szervezetét. A 14-ből mindössze 6 gyermek maradt életben. Mumtaz 1631-es halála is a 14. gyermekük megszületése miatt következett be egy hadjárat során ahová férjét követte.

taj mahal 2Shah Jahan Mumtaz halálos ágyánál megfogadta, hogy soha többé nem fog újra házasodni, és felesége emlékére egy olyan mauzóleumot fog építeni, amelynek sehol sincs párja. Egy évnyi mély gyász után kezdett hozzá a Yamuna folyó jobb partján a Taj Mahal építéshez. A 22 éven át tartó építkezést Shah Jahan végig személyesen irányította. Munkáját Geronimo Veroneo olasz és Ahmad Lahori helyi építész segítették. A munkálatokban 22.000 munkás és 1.000 elefánt vett részt. Az épületet borító fehér márvány építőanyagot 400 kilométeres távolságból szállították a helyszínre.


taj mahal 1


A szimmetrikusan épített mauzóleum központi helyén lévő a 34 méter magas, 18 méteres átmérőjű fehér kupolájú mauzóleum áll. Az épület 4 sarkán emelt 50 méteres aszimmetrikus tornyokat úgy építették fel, hogy egy esetleges nagy földrengés esetén se omoljanak rá a főépületre. A síremlék két oldalán két vörös kövekből épült csodaszép muszlim imahelyet is emeltek. Körülöttük pedig egy meseszép kert szimbolizálja a paradicsomot az életet jelképező gyümölcs és a halált jelképező ciprusfákkal, valamint a csodás látványt visszatükröző medencékkel.


taj mahal 3


 Utazási Tipp  
    A legjobb indiai
utazások egy helyen

Janah Shah mogul úgy tervezte, hogy a Yamuna folyó túlsó oldalán a Taj Mahal tükörképeként létrehozza a saját fekete márvány mauzóleumát és a kép helyet az örök összetartozást jelképező híddal köti majd össze. Ezt a tervét már nem tudta megvalósítani, mert fia halála előtt 8 évvel bebörtönözte az agrai erődbe. Fogsága ideje alatt mindvégig láthatta szeretett felesége sírhelyét. Halála után a Taj Mahalban felesége mellett alakították ki végső nyughelyét. A Taj Mahal 1983 óta szerepel az UNESCO Világörökségek listáján, 2007-ben pedig a világ 7 új csodája közé is kiválasztották.

taj mahal 4

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.