Hirdetés

II. Lajos bajor király szerette a kastélyokat, szerette a művészetet és szerette saját vágyait megvalósítani. A Linderhof kastély is ennek bizonyítéka.

 

Élete során többször is hihetetlen építményeket álmodott meg, mint például a neuschwansteini kastély, ami a Disney filmek elején is szerepel, vagy éppen a hatalmas, Versailles-i mintára épült Herrenchiemsee. Az előbb említett két kastély egyike sem épült fel teljesen a király élete alatt, viszont a linderhofi igen, nemhiába volt a király – és a látogatók – kedvence.


 Utazási Tipp  
    Bajoroszági utazások, szállások

II. Lajos tisztelte a francia építészetet, és nagyon nagy hódolója volt a 18. század nagy francia királyának, XIV. Lajosnak, a Napkirálynak. A király többször is járt Versailles-ban, amik után mindig elhatározta, hogy felépített egy hasonlóan fényűző és szép kastélyt. Egyik ilyen útja során megvette a Linderhof nevű vadászterületet – ahol már egyébként is apja, II. Miksa vett egy vadászházat -, hogy ott felépülhessen a kastély.


linderhof szoveg kozott01Az építési munkálatokban itt is Georg Dollman neves hírű 19. századi építész segédkezett, a munkálatok 1870-ben kezdődtek meg, és nyolc évvel később, 1878-ban fejeződtek be.

 

A király bár sok kastély építését megkezdte, ez volt az egyetlen, ami korai halála előtt felépült.

 

A Starnberger-tóban történt rejtélyes tragédiáig ez volt II. Lajos kedvenc lakhelye. A kastély előtt a Versailles-i mintára megépült kert kap helyet, aminek az ékköve az a medence, aminek a közepén aranyozott szobor található, és innen egy 30 méter magas vízsugár kápráztatja el a látogatókat. A szobor egy anyát (vagy egyes feltételezések szerint egy álmodozó ifjút), és több gyermekét ábrázolja, az anya középen foglal helyet, körülötte játszanak a gyerekek.

 

A többi, II. Lajos által épített kastélyokhoz hasonlóan,

 

a belső termekben, szobákban itt is tilos fotókat és videókat készíteni.

 

Közvetlenül a bejárat után található a kastély legnagyobb terme, az előcsarnok, amit vörös márványoszlopok ékesítenek és a közepén XIV. Lajos bronz lovasszobra található. E fölött latinul található a Bourbonok szállóigévé vált jelmondata, vagyis a „Nec Pluribus Impar”, ami magyarul nagyjából annyit tesz, hogy „Mindenek felett álló”.


linderhof szoveg kozott02


A kastélyban található még egy Nyugati Gobelinszoba, vagyis egy – szintén – francia mintára elkészült zeneszoba, és egy fogadószoba, ami ebben az épületben még a király számára a tróntermet jelenthette. 1884-ben építették át a királykék színű hálószobát, így az épület egyik legnagyobb termévé nőve ki magát. Az ebben a szobában található márványoszlopok, márványszobrok és neves festőművészek által festett freskók az antik mitológia világát idézik.

 

A helységet egy 108 gyertyával ellátott kristálycsillár koronázza meg.


 Utazási Tipp  
    Bajoroszági utazások, szállások

Közvetlenül a hálószoba mellett található a királyi öltöző, aminek a falai – ötletesen – a 18. századi francia udvari életet mutatják be, amin helyet kapott Dubarry grófnő portréja, aki a Napkirály szeretője volt. Ebben a kastélyban is nagyon sok helyen fellelhető a Meissenből származó mesteri munkával elkészített porcelán. II. Lajos nagyon szerette Wagnert, és éppen miatta alakították ki a kert végében található sziklaajtót,

 

amiből út nyílik a mesterségesen kialakított cseppkőbarlangba, a Vénusz barlangba.


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.