Eddigi életem során nem találkoztam még olyan emberrel, aki ne rajongott volna valamilyen formában Olaszországért.

 

Mindenki imád valamit Olaszországban. Ott az olasz foci, a spagetti, a pizza vagy akár Sophia Loren. Én az olasz városokért rajongok. Minden világutazó listáján szerepel Róma, Nápoly, Toszkána. Az elmúlt napokban az én listámra egy új kedvenc került fel: a neve Bergamo.

 

Bergamo Észak- Olaszország, Lombardia tartományának gyöngyszeme, Milánótól 40 km-re.

 

Északról az Alpok csodás vonulatai szegélyezik, és ez még szerethetőbbé teszi a látványt, melyet én úgy hívok: város a város felett. Bergamo városa ugyanis két fő részből áll: A Citta Bassából- vagyis alsóvárosból-, és az ez efölé magasodó Citta Altából - vagyis felsővárosból. A Citta Alta a város szíve, az óváros, szinte teljes egészében megőrizte középkorias jellegét, és igazi királynőként tündököl számtalan templomtornyával a domb tetején, dacosan védelmezve magát városfalaival.


 Utazási Tipp  
    Utazás Lombardiába

A város tökéletes úti cél egy hosszú hétvégi kirándulásra. A város reptere elsősorban diszkont légitársaságokat szolgál ki, így bármikor

 

elcsíphetünk egy pár ezer forintos repjegyet akár budapesti, akár debreceni indulással.

 

A repülőtérről, rögtön az érkezési terminál elől indul az 1-es jelzésű busz, mely a város fő útvonalán közlekedik egészen fel az óvárosig. A buszra a megállóban (vagy akár a buszon) elhelyezett jegyautomatából vehetünk jegyet. A város különböző zónákra van osztva tömegközlekedés szempontjából, ez szabja meg a jegyárakat. A városközpont-repülőtér távolsága a 3. zónába tartozik, így a jelenlegi jegyár egy irányba 2.30 EUR.


bergamoReptéri buszra, városi közlekedésre és a siklóvasútra is érvényes 24 órás bérletet vehetünk 5 EUR-ért, 72 órásat 7 EUR-ért. A siklóvasút az alsó városból visz fel a felső városba, és érdemes ezt az utat választani, hacsak nem vagyunk hozzászokva a kellemes gyalogos túrákhoz; ugyanis az alföldi síksághoz szokottaknak nem árt edzésben lenniük hozzá.

 

Az óvárosba érve elvegyülhetünk a macskaköves utcák szűk forgatagában, a zöld spalettás házak árnyékában.

 

A városrész fő ere a Via Gombito és a Via Bartolomeo Colleoni, itt található a legtöbb étterem és üzlet, de ettől függetlenül bátran forduljunk be a kis mellékutcákba is, hiszen így fedezhetjük fel igazán a város szépségeit. A reneszánsz hangulatú Piazza Vecchia volt a város politikai és közigazgatási életének a centruma, de ma is az óváros központjának számít. A téren található Palazzo delle Raggione, a régi városháza épülete, amely Olaszországban az egyik legrégebbi. A tér túloldalán található a Piazza Duomo: itt csoportosul a csodálatos Santa Maria Maggiore bazilika, a dóm, és a Colleoni kápolna is többek között. A legszebb kilátás a város legmagasabb dombjáról tárul elénk, a San Vigilio erődítményből. Ide szintén feljuthatunk fogaskerekűvel a Citta Alta észak-nyugati csücskéből, de gyalog is érdemes megtenni az utat.

 

Bergamói hétvégénket milánói városnézéssel koronázhatjuk meg. A divat fővárosába könnyedén eljuthatunk egy egyórás vonat úttal.

 

A menetrendről előre tájékozódhatunk a trenitalia.com oldalon, de a pályaudvaron kihelyezett jegyautomatákból is könnyedén beszerezhetjük az információkat, majd a jegyeket. A jegyautomaták könnyen kezelhetőek, több nyelven elérhetőek, de egyszerűen felépített logikus menürendszerén a külföldi nyelvtudásukban bizonytalanok is magabiztosan kiigazodnak.

 

A vonatközlekedés kapcsán egy nagyon fontos dolgot kell tudnunk:

 

amennyiben nem helyjegyes vonatra veszünk jegyet (és valószínűleg nem arra fogunk Milanó esetébe), úgy a jegyet a vonatra szállás előtt érvényesítenünk kell az állomás területén vagy a peronokon kihelyezett kis sárga gépek egyikénél!


milano


Milánó fő attrakciójához, a dómhoz gyakorlatilag egyenes út vezet, gyalogosan ez körülbelül 30 perc séta. Metróval ez csupán néhány perc, és pontosan a dóm mellett jövünk fel az aluljáróból. A jegypénztárat a dómtól jobbra találjuk. Belépő vásárláshoz választhatjuk a már jól bevált automata rendszert, vagy kérhetjük az ügyintézők személyes segítségét, azonban ehhez sorszámot kell tépnünk. Több jegytípusból választhatunk: az alapjegy, a dóm belépő: 3 EUR.

 

A dóm kilátó terasszal rendelkezik, és habár borsos az ára, megéri, hisz nem sokszor járkál az ember egy templom tetején!

 

A kilátó teraszra mehetünk gyalogosan, lépcsőkön 9 EUR-ért, vagy lifttel 14 EUR-ért. Több kombinált jegytípus is kapható, melyekkel a dóm, a terasz, a múzeum és több kiállítás is látogatható. A világ negyedik legnagyobb székesegyházában tett látogatás után, végigsétálhatunk az elegáns, luxusmárka üzletekkel teli II. Viktor Emanuel sétányon, és mindenképpen kóstoljuk meg az igazi olasz gelatot, azaz fagyit. Bergamo ódon és barátságos kisváros, Milánó modern és nyüzsgő nagyváros. Ha Lombardiába utazunk, érdemes mindkét arcát megcsodálnunk ennek a fantasztikusan változatos vidéknek.


 Utazási Tipp  
    Utazások Lombardiába


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.