Hirdetés

Habár legtöbbünk nyári vakáció miatt veszi célba az észak-olasz tengerpartot, ahol leginkább a strandon fürdéssel és napozással töltjük el az időnket, érdemes felfedezni a nagyobb tengerparti városok műemlékeit is, amelyek nemcsak építészeti és történelmi szempontból lehetnek érdekesek, de nagyszerű alkalmakat kínálnak egy kis romantikus andalgásra is kedvesünkkel. A két leghíresebb, szinte mesebeli látványt nyújtó kastély a trieszti Miramare-kastély, valamint a sistianai Duino kastélya.


A Monarchia idején Trieszt az uralkodók és az arisztokrácia kedvelt üdülőhelye (és az államalakulat talán legfontosabb kikötővárosa is) volt, így nem csoda, hogy idővel gombamód megszaporodtak a környéken a bécsi mintára kialakított, eklektikus stílusú úri villák és királyi rezidenciák. Utóbbira remek példa a hófehér isztriai márványból épített, a szikrázó napsütésben szinte ragyogó, a romantikus és a gótikus stílust ötvöző Miramare kastély!


olaszorszag trieszt miramare kerttel1


A tengerbe nyúló, fallal erődített parányi földnyelven fekvő épület Carl Juncker tervei alapján a 19. század derekán épült, mégpedig a tragikus sorsú Habsburg Miksa, Ferenc József testvérének megbízásából a saját, illetve felesége, a belga származású Sarolta hercegnő részére. Valaha a Habsburg-család tagjai afféle nyári rezidenciaként használták Trieszt ezen ékkövét és itt valóban garantált volt a kikapcsolódásuk. Gyönyörű, huszonkét hektáros, mediterrán és egzotikus virágokkal teli teraszos kertjéből pompás, a tengerre és a Grignano-öbölre irányuló lélegzetelállító látványban lehet részünk. A kertben egyébként az építtető bronzszobra, valamint két kisebb tó is helyet kapott: az egyikben lótuszvirágokat tenyésztenek, a másik a helyi hattyúk lakhelye. A kastély körül melléképületek állnak, de még egy parányi kápolnával is rendelkezik. Az 1955 óta múzeumként funkcionáló épület eredeti berendezési tárgyakkal teli szobáit belépőjeggyel, tárlatvezetés keretében látogathatjuk meg, de a kertbe való belépés ingyenes.


olaszorszag trieszt miramare kert felol1


A Miramaretól 11 kilométerre, Sistiana falu közelében található Duino kastély egy tengerbe nyúló sziklaorom tetején áll a Trieszti-öböl felett. Nem is annyira kastély, hanem inkább erőd, mivel már a 14. század során építették fel és elsődleges feladata az öbölben megforduló hajók felügyelete és a partvidék katonai védelme volt. Noha ez a kastély a Wallsee nemesi család által épült fel, már az 1000-es években állt itt egy másik vár – feltehetőleg ennek a köveit hasznosították újra az építkezésnél. A 19. században már a Thurn und Taxis hercegi család birtokában állt, akik bőkezű mecénásai voltak a kor művészeinek és íróinak, így fordulhatott elő, hogy a híres osztrák író és költő, Rainer Maria Rilke is gyakran vendégeskedett e falak között, sőt, itt írt meg „Duinói elégiák” című nagy sikerű művét is. Ugyanakkor nem ő volt a kastély egyetlen illusztris művész látogatója: e falak között egykor megfordult Dante Aligheri, Victor Hugo, Mark Twain és még Richard Strauss is.


olaszorszag trieszt duino kastely1


A vár jelenlegi birtokosa Carlo Alessandro della Torre e Tasso, az előbb említett hercegi pár ükunokája. Ő nyitotta meg a bástyákkal szegélyezett kastélyt a látogatók előtt és alakította át múzeummá az egykori főúri rezidenciát és további érdekesség, hogy ő maga is e kastély falai között él. A 18 szobából álló kiállítás bemutatja, hogy milyen volt a kastély lakóinak élete az utóbbi négy évszázad során, és ami pluszpont, hogy a vártorony is látogatható! Innen pazar panoráma nyílik a meredek sziklákkal tarkított tengerre és – akárcsak Miramare esetén – itt is találhatunk egy hatalmas parkot. Duino szikláihoz egy különös legenda is fűződik: történt egyszer, hogy Duino egyik várura egy csodaszép, szelíd nemesasszonyt vett feleségül. Csakhogy a várúr kegyetlen volt és amikor meg akart szabadulni nejétől, egy szikláról a tengerbe lökte őt. A Fehér Hölgyként említett nőt azonban sikolya kővé változtatta és ez a kő azóta is ott áll az öbölben. Mások szerint viszont a Fehér Hölgy szelleme vissza jár kísérteni az élőket. Akárhogy is történt, járjunk magunk a nyomában és keressük fel ezen kastélyokat! Ha pedig nem elégednénk meg ennyi látványossággal, nézzünk el Monfalconéba vagy látogassunk el a doberdói emlékhelyre, ahol rengeteg magyar katona esett el az első világháborúban.


olaszorszag trieszt duino kastely kutyussal1


Kedvezményeket biztosító szállások Trieszt környékén:

 

Booking.com


Készítette: Méhes Judit         Képek: Pixabay

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.