Hirdetés

A Szent Péter téren Vatikáni Múzeum, pontosabban Múzeumok tárlatai a világ legnagyobb és legjelentősebb kiállításai közé tartoznak. A római katolikus pápák hatalmas és felbecsülhetetlen értékű műkincs-gyűjteménye hosszú évszázadok alatt duzzadt fel mai méretére. A gyűjtemény részét képezik egyiptomi és asszír műkincsek éppúgy, mint kora keresztény és középkori, vagy éppen reneszánsz művészeti műremekek. A múzeum talán legemblematikusabb alkotása a Sixtus-kápolna falán található „Utolsó Ítélet” című freskó, amely a sokoldalú reneszánsz mester, Micheangelo zsenialitását dicséri.


A világ harmadik leglátogatottabb múzeuma nem egyetlen helyen, hanem a Szent Péter tér különböző épületeiben található és mivel hatalmas mennyiségű műkincs otthona, ezért sem a végig járása, sem a látott híres festmények, freskók, szobrok és domborművek befogadása nem egy egyszerű feladat. Éppen ezért hallgassunk az útikönyvek tanácsaira és inkább válasszuk ki előre azokat a műalkotásokat, amelyeket mindenképp meg szeretnénk tekinteni. Már csak azért is érdemes ellátogatni a Vatikáni Múzeumokba, mert a kiállítás egyes darabjai (pl. a Sixtus-kápolna) jelentős restaurálási folyamaton mentek keresztül, amiért a múzeum az utóbbi időkben el volt zárva a nyilvánosság elől.


olaszo vatikan muzeum ember teremtese
A Vatikáni Múzeumok legtöbb turista által látogatott része a Vatikáni Képtár. Az 1931-ben emelt építményt anno még XI. Piusz pápa parancsára hozták létre annak céljából, hogy befogadja a pápaság óriási festmény-gyűjteményét. Bár a műkincsek többségét Bonaparte Napóleon egyszer már „megutaztatta” Párizsba, a képek 1815-ben visszakerültek eredeti tulajdonosukhoz a Vatikánba. A festmények keletkezési ideje a kora keresztény időszaktól a reneszánszon át egészen a romantika korszakáig terjed és olyan jelentős híres mesterek művei is szerepelnek közöttük, mint Micheangelo, Leonardo, Raffaello, Caravaggio vagy éppen Tiziano munkái.

olaszo vatikan muzeum perszeusz meduza
A Museo Pio-Clementino nevű múzeumot a névadó XIV. Kelemen pápa hozta létre, majd utódai folyamatosan bővítgettek rajta. A múzeum legnevezetesebb része az 1505-ből származó, Donato által tervezett „Scala Bramante“, amely valójában egy dór oszlopokkal díszített csigalépcső, amely VIII. Ince palotáját köti össze Vatikánvárossal. Manapság itt találhatóak a Vatikán legjelentősebb ókori antik szobrai és domborművei, így például a knidosi Aphrodité, a Belvederei Apollón, a Lakoón-szoborcsoport, de ezen múzeum csarnokaiban kapott helyet a 19. század nagy szobrászának, Antonio Canovának „Perszeusz a Medúza fejével” című, mitológiai témájú alkotása is.

olaszo vatikan muzeum kert

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.