A Notre-Dame kétségtelenül Párizs egyik gyöngyszeme, mint történelmileg, mint kulturálisan. Minden évben emberek százezrei látogatják meg a fenséges székesegyházat. Ismerjék meg önök is!


A székesegyház alapkövét 1163-ban rakta  le III. Sándor pápa. Cirka 150 évvel később, 1320-ban készült el az építmény. A templom keresztboltozatos és kőből épült. Kis, faragott kőcsipkéi a gótikus stílusra emlékeztetnek minket. Ajtóit és ablakait díszes motívumok díszítik. Igen szembetűnő rózsaablakai többféle színű üvegekből készültek. A székesegyház több mint 6000 főt képes befogadni, bár egyesek szerint, akár 8000 ember is beférhet. Ez akkor volt fontos, amikor Párizst ostrom alatt állt, hiszen a Notre-Dame a többi templommal hasonlatosan véd helyként szolgált a város lakóinak, vagyis Notre-Dame sok embernek jelentett háborúk alatt biztos menedéket.


notre dame 01A Notre-Dame az épület, az egyház győzelmét kívánja hangsúlyozni, az eddig szembejövő összes akadállyal szemben. Azért is ennyire fényűző és természetfeletti a megjelenése, hogy ezzel is az egyház magasztosságát hirdesse. A székesegyház hatalmas orgonákkal rendelkezik, amik a szertartásokon kapnak fontos szerepet. Az orgona 7800 síppal rendelkezik, amik pár éve estek át egy nagyobb felújításon. A 113 regiszteres és 5 manuális nagyorgonát Európa egyik, ha nem a legjobb hangszerének tartják.


 Utazási Tipp  
    Fedezzük fel Párizst

Egy kézzel fogható példa: A Nagyboldogasszony-főszékesegyháznak ezzel szemben csupán 45 regiszteres és 3 manuális nagyorgonája van. Ez a székesegyház Magyarország második számú legfontosabb keresztény épülete, és Kalocsa városában található.

notre dame 02


A Notre-Dame hossza 128 méter, szélessége pedig 41 méter. Az ikertornyainak a magassága 63 méter és a tornyok közötti távolságban lévő rózsaablak átmérője 10 méter. A francia forradalomban majdnem porig rombolták. Ezért 1845 és 1878 között újjá kellett építeni. Sok játék foglalkozott a francia fővárossal ebben az időszakban (pl Assassin’s Creed Unity), amiben ugyanúgy helyet kapott a székesegyház. Azért hoztam fel a játékot, mivel a fejlesztőcsapat grafikusainak saját maguknak kellett lemodellezni az egész épületet, ugyanis nem kapták meg a pontos tervrajzot.


assasins notre dame

forrás: assassins creed unity


Idén áprilisban egy sajnálatos tűzvész a felújítás következtében felemésztette a tetőszerkezet jelentős részét. Az eset következtében rövidesen 400 rendőr/tűzoltó érkezett a probléma megfékezésére, akiknek sikerült normalizálniuk a helyzetet, bár ez jelen esetben azt jelenti, hogy a Huszártorony és a tetőszerkezet kétharmadának a leégésénél nem történt nagyobb tragédia. A hivatalos álláspont szerint a tüzet egy áramszünet okozta.