Hirdetés

Elég csak abba belegondolni, hogy Magyarországon mennyi gyönyörű vár található, és rögtön le is döbbenünk, hogy egy, a miénknél mennyivel nagyobb országban hány ehhez hasonló bámulatos építmény van. Ezekből gyűjtöttük össze nektek a legszebb tízet!

 

 

1. Vischering-vár


Az Észak-Rajna Vesztfáliai tartományban található vár különlegességét az a vizesárok jelenti, ami egy igazán gyönyörű látnivalót varázsol belőle. A várat 1271-ben készítettek el Gerhard von der Mark tervei alapján, homokkőből. A várat egy keskeny hídon keresztül lehet megközelíteni, és az árkot határoló fák gyűrűje teszi igazán művészivé az épületet. A szigeten működik kápolna, de múzeumként és étteremként is funkcionál.

 

Vischering 012. Heidelbergi vár és kastély


A vár kifejezetten le van pusztulva és sok helyen a romokat növények nőtték be. De ez mégis ad egyfajta olyan hangulatot a helynek, amit csak ott, a helyszínen lehet megtapasztalni. A vár nem mellesleg egy magaslaton fekszik, aminek köszönhetően csodálatos panoráma tárul elénk a városról. Talán tavasszal vagy ősszel a legszebb a város innen szemlélve, de mikor az egész helyet hótakaró borítja, az is elég látványos. A várban sétálva azt is észrevehetjük, hogy az építményt elég össze-vissza építették, a különböző korok építészete pedig elég erőteljesen rajtahagyta a keze nyomát a váron.

 

Heidelberg 02


 Utazási Tipp  
    Utazzon velünk Németországba

3. Sigmaringeni kastély


A híres és erős Hohenzollern családnak (ami sokáig adta Poroszországnak, majd később a Német Királyságnak a császárokat) a sigmaringeni ágának a székhelye Sigmaringenben található. Az egyik helyi magaslatra épült vár hosszú élettörténettel rendelkezik, első írásos források először a XI. században említették, és bizonyos részeiben itt is fellelhető a stílusok közti átmenet. A városkép jelentős részét a vár teszi ki, hatalmas objektumként magasodva a német kisváros fölé. Az épületen belül természetesen látogatható a vármúzeum, és sok más belső termen keresztül első kézből tapasztalhatjuk meg a történelmi korszakok csodálatos világát.

 

Sigmaringen 03


4. Lichtenstein-kastély

 

A XIII. században emelt vár a Sváb Alb hegyvonulatai között magasodik ki. Az épületből csodálatos panoráma fogad minket, a hegyi környezet és a jó levegő pedig csodákra képes. A kastély a jelenlegi formáját a XIX. században kapta meg, a Württembergi hercegi család részvételével. I. Frigyes herceg ugyanis előszeretettel vadászott, és a vadászlakját unokaöccse kastélya mellet építette fel. A szerény épületen belül rövid tárlatvezetés zajlik a korabeli életről, és a vadászat rejtelmeiről.

 

Lichtenstein 04


5. Eltz vára

 

Egy hegyen fekvő erdő közepén fekszik ez a döbbenetes vár. Több ember szerint ez a legszebb német várkastély, és ez elsősorban érintetlenségének köszönhető: 33 nemzedék óta meg tudta őrizni ugyanaz a család az összes veszélytől (háborúk, lepusztulás) a várat, a XII. századtól számítva napjainkig!

 

Eltz 05


 Utazási Tipp  
    Utazzon velünk Németországba

6. Wernigerode kastély

 

A Wernigerode-hoz közel fekvő Harz hegységben található az a vár, ami magasan az egész hegy fölé magasodik. Az eddig felsorolt várakkal ellentétben ez egy kicsit rövidebb történettel rendelkezik, mindössze a 19. században fejeződtek be a munkálatai, így elsősorban a romantikus építészeti elemek figyelhetőek meg rajta. Mondjuk az is érdekessége a helynek, hogy még a középkorban a várat körülölelő erdőben vadásztak a német-római császárok, így valószínűsíthető, hogy vagy a vár helyén, vagy a közelében állhatott valamikor egy császári vadászlak.

 

Wernigerode 06


7. Sanssouci palota

 

A potsdami palota régebben még a porosz királyok rezidenciájaként szolgált, így valaha itt pihengetett maga Nagy Frigyes is. Abból kifolyólag, hogy ilyen rangos személyek laktak itt a történelem során, a mai napig kifogástalan állapotban van, és a kertje messze földön híres szépségéről: nem is hiába! A barokk kert igazán káprázatos ezzel a teraszos elrendezéssel, ahogy körülöleli a hosszú lépcsőt. Könnyen elidőzhetünk a helyszínen jó sok időt, a római időt idéző szobrok, az aranyozott elemek és a kínai teaház között. Az épületet porosz Versaillesként is hívják, és az UNESCO is úgy gondolta, hogy egy, az utókor számára értékes örökség lehet, ezért 1990-ben felvették a világ kulturális örökségeit szedő listába.

 

Sanssouci 07


8. Hohenzollern kastély


A lista egyik korábbi pontjában már esett szó a Hohenzollern családról, és annak a sigmaringeni ágáról, ebben a pontban viszont a család ősi székhelyét vizsgáljuk, ami a legrégebbi vár a német történelemben. 800 méteres magasságával az égbe tör, és igazán varázslatossá teszi a látképet. A német történelmet talán legjobban befolyásoló poroszok (akik maguk is németek egyébként, most az egyesült országra gondolok) itt is felütik a fejüket, hiszen a vár mai formáját a 19. században kapta meg, Frigyes Vilmos uralkodása alatt.

 

Hohenzollern 08


9. Neuschwanstein kastély


Erről a csodálatos palotáról egy különálló cikkben már írtunk korábban (ha kíváncsi rá, akkor ide kattintva megtekintheti), viszont szépsége miatt egy előkelő helyezéssel ezen a listán is helye volt. II. Lajos, a várépítő munkái közül ez lett az utókor számára a legismertebb, hiszen például ezt a kastélyt láthatjuk a Disney filmek elején. A vár belsejét Wagner operái inspirálták, így akik tisztában vannak munkásságával, rengeteg ismerős arccal, motívummal találkozhatnak, akár még elrejtett utalásokkal is. Bővebben a Neuschwanstein kastélyról

 

Neuschwanstein szoveg kozott


10. Schwerin palota

 

Ez a kastély elsősorban azért szép, mert az építői kihasználták a Schwerin-tó vízén található sziget helyi adottságait, így itt már a 10. században is állt valamilyen formában vár. Nem meglepő módon ez a palota is a 19. században lett restaurálva, és romantikus stílusával könnyen rabul ejtheti a hely a hősszerelmesek szívét. Bár a kastélyon belül működik egy kormányhivatal, vannak látogatható részei is, ahol múzeum létesült. A kastély egyik érdekességét az jelenti, hogy van egy saját szelleme, ami bár régebben még csak mendemonda volt, mára már az üzemeltetők valóban egy szellemet, akivel a látogatatók találkozhatnak és selfiezhetnek is.

 

Schwerin 10


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.