Hirdetés

Wuppertal hírnevét a függővasút adja, ami az egész város fölött megtalálható. A vasút (nagyjából) egyenes vonalon halad, legtöbbször a Wupper patak fölött, amiről várost is elnevezték.

 

Wuppertal lakossága az ipari forradalom alatt a többszörösére nőtt, amit megfelelő eszközökkel kezelni kellett. A város vezetősége hamar észlelte a problémát, ezért egy teljesen új vasúti rendszer kiépítését tervezték amivel kezelni lehetett a megnövekedett lakossági igényeket.


 Utazási Tipp  
    Utazások, szállás Németország

Ekkor problémákba ütköztek:

 

Ahol ideális lett volna vasutat csinálni, be volt építve, ahol pedig lett volna rá lehetőség, ott pont a Wupper patak miatt nem lehetett építkezni.

 

Éppen ezért kezdték el 1898-ban építeni az Eugen Langen típusú egysínű függővasút-at ami, bár nem a leghatékonyabb, de a legolcsóbb megoldás volt. 1901. március 1-én adták át a nagyközönségnek, így több mint 117 éves. Wuppertalt érdemes a vasút születésnapján meglátogatni (március 1-én), mivel ekkor sokkal gyakrabban járnak a szerelvények.


Wuppertal szoveg kozott012016-ig 28 szerelvény volt üzembe helyezve, ezeknek a zöme 1972-ből és 1975-ből származnak, bár sokáig volt két, régi motorkocsi is a pályán, de ennek a típusnak a többsége vendéglői látványosságként és múzeumi darabként maradt fenn az utókor számára. 2016-ban új korszak kezdődött a függővasút történetében, amikor is ezt a 28 szerelvényt 31 új váltotta le.

 

A függővasút állomásai:

 

- Vohwinkel

- Bruch
- Hammerstein
- Sonnborner Straße
- Megszűnt üzemi fordító
- Zoo/Stadion
- Varresbecker Straße
- Westende
- Pestalozzistraße
- Robert-Daum-Platz
- Ohligsmühle
- Hauptbahnhof
- Kluse
- Landgericht
- Völklinger Straße
- Loher Brücke
- Adlerbrücke
- Alter Markt
- Werther Brücke
- Wupperfeld
- Oberbarmen Bf


 Utazási Tipp  
    Utazások, szállás Németország

A vonal Vohwinkel állomásnál kezdődik, és az Oberbarmen Bahnhofnál fejeződik be, a vonalnak összesen 20 állomása van (a megszűnt üzemi fordító nélkül). A kezdő-és végállomás mellett még fontos megállónak számít a Hauptbahnhof és a Zoo, vagyis az állatkert.

 

A fővasútállomást (a Hauptbahnhofot) 1848-ban nyitották meg,

 

a jelenlegi státusza műemlék, a környékén több rendőr és biztonsági kamera figyeli a helyet, őrzi a rendet. A nemzetközi állomáskódja 8000266, a hivatalos tulajdonosa és üzemeltetője a Deutsche Bahn. Öt vágánnyal rendelkezik és a düsseldorfi vonal egyik megállója. 19 évig (1995-2014 között) újították fel a függővasút megállóit, aminek következtében a szerkezetről sok fölösleges elemet eltűntettek és modernizálták a kocsik egy részét.


Wuppertal szoveg kozott02


A vonal 13,3 km hosszú. A kocsik körülbelül 600 voltos egyenárammal működnek. A szerelvény és a függőpálya között több keskeny acélgörgő található, ezek maximum 60 km/órával tudják mozgatni a vagont, ami átlagosan 26,6 km/órás sebességet ér el. A menetidő pedig változó, általában 28 és 30 perc közötti időintervallumra lehet számítani.


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.