Hirdetés

Olaszország nyugati partjától pár kilométerre fekszik egy csodás sziget, Capri.

 

A sziget a Nápolyi-öböl déli részén található, ahol kifejezetten népszerű üdülőhelynek számít. Legfőbb látványossága, a Kék-barlang onnan kapta a nevét, hogy a szűk bejáratán keresztül a fénytörésnek köszönhetően az egész barlang kék színben pompázik.


capri kek barlang szovegben 01A szigetet írásos formában először az ókorban - Római Birodalom - császárság kezdetekor említik, bár valószínűsíthető, hogy jóval korábban, a köztársaság ideje alatt is ismerték a helyet és különböző vallási szertartások kaptak helyet benne. Volt olyan időszak, amikor Capri volt a Birodalom középpontja, hiszen akkor Róma császára, Tiberius (tizenkét) villát épített a szigetre, és idejének jelentős részét haláláig itt töltötte. A villák közül a legérdekesebb és leglátványosabb a Villa Jovis, ami a mai napig áll, és érdemes lehet meglátogatni, ha Capri szigetén járunk. A villa a sziget északkeleti részén fekszik 334 méteres magasságban, a Tiberius hegyen.

 

Sokáig a Kék-barlang volt a sziget fürdője, a barlang kék vízében mártóztak meg a császárok is.

 

A barlang belsejét feldíszítették a legkülönbözőbb szobrokkal. A leggyakoribbak a Neptun és Tritón alakjával ellátottak lehettek. A szigetet ezután felemésztette az ismeretlenség lángja, a sziget feledésbe merült.

 

Caprit 1822-ben fedezték fel újra, egy nápolyi halász került véletlenül a szigetre.

 

Mikor a kontinensen beszámolt a szigetről, az emberek nem hittek neki, és kinevették. Éppen azért 1826-ban egy népes társaságot vitt el a szigetre, hogy bebizonyítsa annak létezését. A társaság tagjai (festők, költők és művészek) nagy hírt vertek Caprinak, mert a romantikus elbeszéléseik az emberek többségében képesek voltak az érdeklődés lángját meggyújtani. A sziget a barlanggal együtt ezután lett világhírű.


 Utazási Tipp  
    Utazások, last minute Capri

Maga a barlang 50 méteres magassággal büszkélkedhet, úgy, hogy minden nyílása a tengerszint alatt fekszik, ezért csak egyetlen bejárat vezet a barlang szívébe. A neve (Kék-barlang) pontosan tükrözi a látványosság belsejét is; nemcsak a víz, hanem a falak és a mennyezet is kék színben tündökölnek. Az emberek ezt nem azonnal észlelik, eltelik egy jó 10-20 perc, amire az ember szeme hozzászokik a sötétséghez, és képes érzékelni a mélykék színt. A barlangnak köszönhetjük a Capri-kék elnevezést.


capri kek barlang szovegben 02

forrás: wikimedia.org


A barlangot kis hajókkal és csónakokkal lehet megközelíteni, mivel a keskeny bejárón csak így lehet bejutni, és közvetlenül „belépés” előtt mindenkinek hasra kell feküdnie, mivel csak ezzel a módszerrel lehet bejutni. A barlang 54 méter hosszú, a szélessége változó, átlag 15 méter. Utazási Tipp  
    Utazások, last minute Capri

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.