Hirdetés

  Viszonylag kevesen tudják, hogy a 2022 szeptember 08-án elhunyt  II. Erzsébet angol királynő ősei között erdélyi magyar felmenők is voltak. A népszerű angol királynő nagyapja, V. György király felesége ugyanis Teck Ferenc herceg és Mária-Adelaida angol királyi hercegnő gyermekeként jött a világra. Teck Ferenc herceg pedig Sándor württembergi herceg és gróf Rhédey Klaudia fia volt.  Rhédey Klaudia II. Erzsébet királynő ükanyja az erdélyi  Erdőszentgyörgyön a család közelmúltban feújított kastélyában látta meg a napvilágot.

  A Rhédey család a 17–18. század folyamán került földbirtokosként a Marosvásárhelytől kb. 40 kilométerre található Erdőszentgyörgyre (Sângeorgiu de Pădure) miután Rhédey János és Kornis Margit házasságot kötöttek.  A családjukhoz tartozott  Rhédey Ferenc is, aki a 17. század folyamán Erdély fejedelme volt. Klaudia szülei Rhédey László (1775–1835), földbirtokos, diplomata valamint Inczédy Ágnes (1788–1856) voltak, ő volt az egyetlen felnőttkort is megélő gyermekük. Az erdőszentgyörgyi református templomban keresztelték meg Clodina Zsuzsanna névre. Klaudia házasságából három gyermekük született,  sajnos  csak hat évig élhettek boldog házasságban, mivel Klaudia még harmincéves kora előtt 1841 október 1-én váratlanul meghalt. Az egyik fia Eszéken született, őt Franz Paul Karl Ludwig Alexandernek, azaz Ferenc Pál Károly Lajos Sándornak (1837–1900) nevezték, és mivel apai ágon Teck hercege volt, akár királyi családból is választhatott magának feleséget: Ferenc  így házasodott össze1866. június 12-én  Mária Adelaida (1833–1897) cambridge-i hercegnővel. Leány gyermeküket Teck Mária walesi hercegnőt előbb Albert walesi herceg jegyezte el, de ő 1892-ben meghalt, így végül V. György brit királyhoz ment feleséégül (1893-1936).  A királyi párnak összesen hat gyermeke született, közülük Albert, aki VI. György (1895-1952) néven vált az Egyesült Királyság és a Brit Nemzetközösség domíniumainak királyává 1936-1952 között. Erzsébet apja VI. György (King George VI) volt a híres dadogós király,  ő volt a magyar Rhédey Claudia dédunokája. Az új angol király III. Károly  is rendszeresen járt Erdélyben, megfordult Erdőszentgyörgyön ahonnét szépanyja származik.


 rhédey klaudia

 


 Erdőszentgyörgy egy nagyobb részben magyarok lakta város Romániában, Maros megyében. A Kis-Küküllő középső szakaszának legnagyobb települése, korábbi járási székhely Marosvásárhelytől kb. 37 km-re délkeletre, a Kis-Küküllő jobb és bal partján. Két fő nevezetessége a ma múzeumként szolgáló Rhédei kastély és a református templom. A hagyomány szerint régen  a Rhédey-kastély helyén egy apátsági templom és kolostor állt sarokbástyákkal megerősítve, romjaiból 1569-ben a Korniss család építtett magának takaros kastélyt. Az erdélyi kisváros templomában tartották 1618-ban az unitárius zsinatot. A település 1620-tól lett a Rhédeyek birtoka. A város és a kastély történetét érdemes helyben megismerni.A kastélyban a közelmúltban múzeumot rendeztek be a román állam és az angol uralkodóház támogatásával,  Rhédey Klaudia síremlékét a szomszédos templomban lehet megtalálni. 


 rhédey kastély erdőszentgyörgy


  2019 szeptemberében a Rhédey kastély emeleti 5 szobájában megnyitották a Mysteria Residentiae Rhédey című kiállítást, ahol modern, digitális eszközökkel mutatják be a Rhédey család, illetve a tragikus sorsú Claudia grófkisasszony életét. A kiállítás előkészítése során fedezték fel Rhédey Klaudia (1812-1841) Stuttgartban őrzött, német nyelven megírt naplóját, amelyben a grófnő leírja erdőszentgyörgyi, kolozsvári – a főtéri palotában töltött – gyermekkori időszakát, és első bécsi útját is amikor későbbi férjével, Alexander von Württemberg herceggel találkoztak.  A kiállítás külön szobát szentelt Rhédey Klaudiának, férjének, Alexander von Württembergnek, az egyik helyiségét bálteremnek rendezték be, és  a település valamint a kastély történetét isbemutatják. 

  A kastély látogatása minden egész órában történik, idegenvezető kíséretében. A pontos progamért kattintson ide: ITT vagy hívja a 0743 055 922 telefonszámot, ahol be is lehet jelentkezni. Az idegenvezetés magyar, román és angol nyelven zajlik, esetenként egyidőben is. A kastély a polgári esküvők és más rendezvények színtere is. Ezek alatt megtörténhet, hogy a kastélyt be kell zárni, ezért érdemes a látogatást bejelenteni.
A bejelentkezett nagycsoportokat kiemelten kezelik!

Bővebb információ: https://erdoszentgyorgy.ro/turizmus/rhedey-kastely/


 rhédey klaudia sírja

 


  Akinek  még nem volt alkalma meglátogatni az elbűvőlő Rhédey-kastélyt, most egy virtuális séta keretében erre a linkre kattintva benézhet.  https://visitmures.com/360/rhedey


 

TÉRKÉPES SZÁLLÁSKERESŐ MAROSVÁSÁRHELYEN ÉS A KÖRNYÉKEN:

Booking.com


 

 

 

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.