Hirdetés

A fenti cím nem egy mese kezdete, ugyanakkor igen találóan leírja a világ egyik legszebb (és egyik leghajmeresztőbb) útvonalát. A Fogarasi-havasokat átszelő hágón húzódó, gyakran csak „7C” jelzésű autóút az erdélyi Alsóárpástól a havasalföldi Argyasudvarhelyig (Curtea de Argeș) vezet. A legegyszerűbben úgy közelíthetjük meg az Transzfogarasi hágót, ha a Szeged-Arad-Bégamonostor-Szászsebes útitervet választjuk.


A hatalmas szintkülönbségekkel és meredek kanyarokkal tűzdelt 90 kilométeres utat még Nicolae Ceaușescu építtette 1970 és 1974 között, elsősorban hadi célokra és az út sokáig az ő nevét is viselte. A román diktátor tartott egy esetleges szovjet megszállástól, s úgy gondolta, a Transzfogarasi út jelentősen megkönnyíthette volna egy ilyen esetben a katonák mozgósítását. A viszonylag hamar kialakított út elkészítési munkálatai során mintegy 40 ember esett a kapkodás és a műszaki hiányosságok áldozatául. Az 5 alagúton és összesen 578 hídon és viadukton áthaladó országút egyes helyeken több mint 2000 méternyi szintkülönbséget ível át – néhol igencsak meredeken.


romania transzfogaras latvanyos szakasz1
Az út a hivatalos verzió szerint július 1. és november 30. közötti időszakban járható csak, mivel a többi évszakban nagy az esélye a hegyi lavinák kialakulásának. Gyakorlatilag az út „nyitvatartása” is az aktuális hóhelyzettől függ. Az útvonal egyébként vadregényes, érintetlen vidékek mellett halad el, így például a Bilea-vízesés telep és a hasonnevű tó, valamint az erdős hegyekkel körülfont Vidrau-tó mellett. A látványos, 166 méter magas Vidrau-gát mögött húzódik az Arges folyó. A Vidrau-gát mögötti tavat 1965-ben mesterségesen, a folyó felduzzasztásával hozták anno létre. Az egyes helyein 11 méter mély Bilea-tó a Fogarasok egyik legszebb, de az biztos, hogy a legnagyobb tengerszeme. A festői vidéken egyébként több menedékházban is megpihenhetünk. Mindenképp készüljünk fel többrétegű ruhaneművel, mivel a hegyekben még nyáron is hűvösebbre jár az idő, néha még a legmelegebb nyári hónapokban is alig haladja meg a 20 fokot.

romania szikla az utnal1
Az erdélyi Kárpátok szívében megbúvó Transzfogarasi utat évente több ezer turista keresi fel, ez Románia egyik legfelkapottabb és legsűrűbben látogatott „nevezetessége”. Habár néhol hepehupás az út és a kanyarokban is néhol úgy érezhetjük, menten visszajön a reggeli, az útvonal különösebb problémák nélkül bejárható.

romania transfogaras macik az uton1
Ha egy nagyobb körutazás keretében látogatnád meg a szomszédos Erdélyt, akkor nem hiányozhat a bakancslistádról a vadregényes vidéken álló törcsvári Drakula Kastély, a romantikusan gótikus Vajdahunyad vára, de a máriaradnai Mária zarándokhely sem. A Fogarasi-havasokban járva Brassót és az egykor a szászok központjának számító Nagyszebent sem hagyhatod ki, hiszen ezek a városok is dugig vannak szebbnél szebb műemlékekkel. Előbbi kihagyhatatlan látnivalói a Fehér Torony, a Fekete templom, a Fellegvár és az impozáns külsejű Katalin-kapu. Nagyszebenben a gót székesegyházat, a Románia egyik legértékesebb műgyűjteményének otthont adó Brukenthal Múzeumot és a várostornyot keresd fel, míg Fogaras település elsőszámú látványossága a 15. századból származó, napjainkig viszonylagos épségben fennmaradt fogarasi várkastély. Tehát ha nemcsak az autókázás a cél, Erdély akkor is számtalan csodával vár minket, de ha kifejezetten szereted a kihívást jelentő útvonalakat és van már jó pár év rutinod a kocsivezetésben, bátran fedezd fel a C7-es, az az a Transzfogarasi hágón átvezető országutat!


romania transzfogaras kanyargos ut1
Készítette: Méhes Judit          Fotók: Wikimedia

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.