Hirdetés

Ez a Szlovákiában fekvő vár nagyon népszerű turista célpont, és annak tudatában, hogy mennyi érdekes történettel rendelkezik.

 

A várral kapcsolatban sokaknak eszébe juthatott egy legenda is, ami úgy szól, hogy egy több évszázaddal ezelőtt itt élő családban viszály támadt, és annak több tagja is megvádolta a feleséget hűtlenséggel. A feleség hitvestársa is oszthatta ezt az elképzelést, ugyanis egy elég egyértelmű próbával akart meggyőződni neje ártatlanságáról: kerek perec azt mondta neki, hogy vesse le magát arról a szikláról, amin a hegy is áll. (Ha túléli ártatlan, ha meghal bűnös) A feleség ezt azonban nem hagyta annyiban, és a mindössze pár éves gyermekükkel a mélybe vetette magát.A legenda szerint ők mind a mai napig kísértik az itt járókat.


bajmoc vara02forrás: wikimedia.orgSok más magyar eredetű várhoz hasonlóan ez is a 12. században látott napvilágot, amikor egy, a bencés apátsághoz köthető irat előkerült. A mostani várat látva elég nehéz elképzelni, de valójában ez is egy palánkvárként kezdte. A 13. századra növekedett a vár alapterülete és ezzel párhuzamosan kővel erősítették meg – minden bizonnyal a Tatárjárás után IV. Béla nyomására.
 Utazási Tipp  
    Fedezze fel Bajmóc várát

A vár nem csak külhonból származó ellenségek ellen harcolt, hanem sajnos fellázadó magyar nemesek ellen is – így eshetett meg, hogy 1297-ben Csák Máté, Felvidék akkori tejhatalmú kiskirálya erővel elfoglalta. Később, amikor Károly Róbertet megkoronázták, akkor vele is szembefordult, ami az 1312-es rozgonyi csatában csúcsosodott ki (ahol a korona győzedelmeskedett), de Csák Máté ezután sem adta fel, a következő évtizedekben is erőteljesen kivette részét a belviszályokból, aminek az lett a végeredménye, hogy kiirtották az egész nemzetséget.

bajmoc vara01 


A németekkel szembeni háborúk (és szövetségek) felé haladva egyre nagyobb szerepet kapott az erődítmény, ami jelentős szolgálatokat tett Hunyadi Mátyásnak a huszita háborúk alatt, illetve Habsburg Ferdinándnak az ország három részre szakadása során. A német környezet viszont mindenesetre jót tett a helynek, olyannyira, hogy 1889-ben már hatalmas kastély állt a hajdan még palánkvárként funkcionáló erődítmény helyén. A 365 ablakkal (stílusosan a 365 napra utalva) ellátott építmény akkoriban körülbelül 6000 műkincset rejtett magában.


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.