Hirdetés

Sokáig az elnyomás jelképeként szolgált, az utóbbi harminc évben pedig áldjuk, hogy leomlott. Egy ország, egy teljes politikai világkép elkülönülése, ez a berlini fal története.

 

  • 2019 november 9-én volt pontosan harminc éve, hogy leomlott a fal. Ameddig nem épült fel, a második világháború végétől számítva 1961-ig 3 millió keletnémet hagyta el az NDK területét. A fal részben ezt is próbálta akadályozni.

 Utazási Tipp  
   

Fedezd fel velünk

Németországot


  • Az építési munkálatok 1961-es megkezdését az NDK kormánya antifasiszta védőgátként kommentálta. Nyugat-Berlin polgármestere egy „új koncentrációs tábor külső falaként” jellemezte a falat.
  • A fal rengeteg családot szétszakított, ráadásul sokan el is vesztették a munkájukat, akik a város másik részében dolgoztak.
  • A kezdetekben a két oldal úgy tudott kommunikálni egymással, hogy hangosbemondókat használtak, ez a szokás később a civilek esetében teljesen el lett feledve.
  • A keleti határőröknek volt egy saját kis versenyük, ugyanis minden olyan embert, aki Nyugat-Berlinbe akart szökni, és ezt sikeresen megakadályozták, annak 100 és 200 közötti márka ütötte a markát, ráadásul 3-6 napnyi szabadságot is kaptak.berlini fal 01


  • A ’70-es évekre már az NSZK vezetése is idegenkedett a két országrész közti átjárástól, ezért ők is csökkentették azoknak a számát, akik szabadon utazhattak a másik részbe.
  • A berlini falat sok ember vére áztatta. Az utolsó gyilkosság 1989. február 6-án történt, amikor egy keleti határőr 150 márkáért lelőtte Chris Gueffroyt.
  • Maga a elzártság ténye rengeteg ember pszichéjére hatott negatívan, voltak olyanok, akiknek muszáj volt orvoshoz fordulniuk, olyan rosszul viselték már csak annak a tényét is, hogy „be vannak zárva”.  • Készült egy felmérés, hogy a keletnémetek nagyobb arányban váltak erőszakossá, vagy valamilyen addiktív szer függőjévé, akik közelebb éltek a falhoz és láttak/hallották a borzalmakat, mint a külvárosi társaik.
  • A Nyugat-Berlint körülvevő két betonfal között volt egy halálsáv, ahová bár ember nem mehetett, viszont a nyulak nagyon jól érezték ott magukat. A lebontás után a populáció 90%-a elpusztult, részben eltaposták őket, vagy a megváltozott életkörülményeket nem tudták kezelni és éhen haltak.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.