Hirdetés

 

Ebben az évben sajnos a szilveszter sem lesz olyan, mint máskor, hiszen nem nagyon lesz lehetőségünk kimozdulni itthonról. Két évvel ezelőtt viszont Krakkóban szilvesztereztünk, így most ezt az életre szóló élményt szeretném feleleveníteni.

 

December 30-án hajnalban itt, Inárcson, az autópályánál vett fel bennünket a kedvenc utazási irodánk Szegedről induló autóbusza, aztán irány Lengyelország.

Első állomásunk Zólyom váránál volt. Itt tartottunk egy kis pihenőt, miközben megnéztük a szép, reneszánsz pártázatos várkastélyt. A várat a tatárjárás után, a 14. században építtette I. Lajos királyunk. A török időkig a magyar királyok vadászkastélyaként, ill. nyári rezidenciaként működött. Itt született Balassi Bálint és itt koronázták királlyá Bethlen Gábort is.


lengyelorszag krakko szilveszter Zólyom vára

Tovább utazva az Alacsony-Tátra vidékére, Besztercebányán álltunk meg legközelebb. Bő egy órás városnézésen ismerkedtünk meg a még karácsonyi pompában díszelgő, hangulatos felvidéki várossal. A város gazdagságát az arany, a réz és az ezüstbányászatának köszönhette. Végig sétáltunk a főtéren és a sétáló utcán, ahol szép gótikus, barokk és reneszánsz palotákat láttunk. Megnéztünk több templomot is (német templom, szlovák templom), majd a szabadidőnkben beültünk egy elegáns étterembe kávézni.


lengyelorszag krakko szilveszter Besztercebánya
Árvaváralja volt a következő célpontunk, amely település már az őskorban lakott volt. Itt megtekintettük Észak-Szlovákia egyik legfontosabb műemlékét, a mintaszerűen restaurált, az Árva folyó fölötti, magas sziklára épített Árva várát. Szemerkélő esőben, csúszós, meredek, elég hosszú kockaköves úton jutottunk fel a várkapuhoz. Innen helyi idegenvezető vezetett be bennünket a várba, amely eredetileg fából épült a 13. században, majd többször is átépítették, utoljára a Thurzó család a 16. században, reneszánsz stílusban. A várban ma múzeum működik, kápolnájában látható a Thurzó család sírboltja is.


lengyelorszag krakko szilveszter arva vara 1

Buszunkkal tovább haladva rövid pihenőt tartottunk Dóval (Donovaly) közelében, a népszerű téli- és nyári sportközpontban. Dóval község a Besztercebányai járásban, az Alacsony-Tátra és a Nagy-Fátra közötti hágón fekszik. Utunk során itt találkoztunk először a téllel, havas tájakkal.

Krakkóig már csak a szlovák-lengyel határon álltunk meg pár percre, hogy pénzt váltsunk. Az esti órákban érkeztünk meg szálláshelyünkre, a Hotel Krakkos egyszerű, modern épületéhez, amely Krakkó legkeletibb kerületében, Nowa Huta városrészben volt.

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.