Franciaországról sokat tudunk – rengeteg cikk íródott már azokról a helyekről, amelyek elengedhetetlenek, de mégis, ezeknek a többsége egy megszabott klisé alapján készültek, ugyanazokat a helyszíneket sorolva fel. Itt a kivétel. • Ezt a dél-franciaországi kisvárost a pápák városaként is emlegetik, ugyanis egy időben a pápák és ellenpápák innen irányították a hívőket. Ez a város pedig Avignon. Politikai és gazdasági jelentőségét tagadhatatlanul a pápák itteni székelése alatt tudhatta magának, ugyanis a vallási vezetők Rómába való visszaköltözése után szerepük jelentősen megkopott. Hogyha idelátogatunk, akkor a szemünk természetesen azon az épületen fog megpihenni, ami a XIV. században a pápáknak adott otthont, ez a pápai palota. A belvárosban egy másik hangulatos hely is népszerűségnek örvend, ez a Saint-Bénézet-híd.


avignon 01 • A svájci határ közelében is található egy igazán elbűvölő kisváros, Annecy, amit az Alpok gyöngyszemének is neveznek, régebben pedig a Savoyai-dinasztia gyakorolt fölötte uralmat. A település az Annecy-tó partján terül el, közvetlenül a Thiou-folyó torkolata mellett, ami egészen festői városképpel rendelkezik. A tavat egy csodálatos panorámával rendelkező hegység veszi körül, itt akár túrázni is lehetőségünk van. Itt őrzik a reformáció egyik jelentős szereplőjének ereklyéit, Szalézi Szent Ferencét, a város mellett található domb kicsiny kis templomában.

 Utazási Tipp  
    Akciós utazások Franciaországba

 • A Reimsi katedrális a francia gótika művészetének legtökéletesebb példája. A hozzáértők szemében jelentősége a párizsi Notre Dame-mal vetekszik. Mindezt egyébként azon egyszerű okból, mert sokáig itt koronázták meg a francia királyokat. A háromhajós katedrális jelentős része már a XIII. században elkészült, majd a mai formáját egy évszázaddal később nyerte el, az oly jellegzetes rózsaablakkal együtt. Egy másik rózsaablak is helyet kapott a katedrálison, viszont a többi ablak már 1974-ben készült, Marc Chagall építész jóvoltából. A hely 1991 óta a UNESCO világörökségének részét képzi.


reims katedralis 02


 • Ez Európa (és valószínűleg a világ) legnagyobb és legbámulatosabb középkori várkastélya, a Carcassonne. A végleges építés előtt több nép is felfedezte - a rómaiak, a vizigótok és a szaracénok - a helyben rejlő lehetőségeket. A XII. században épült itt először kőből erődítmény, majd tovább bővítették az aragón fenyegetés hatására. A XVII. századra szinte minden jelentőségét elvesztette, és majdnem a lebontásra került, de szerencsére fennmaradt az utókornak, és valljuk be – ez a legfontosabb. A gyönyörű Carcassonne
 • Versailles – sokáig kéz a kézben járt ez a név a fényűzéssel és a korlátlan királyi hatalommal, mára meg már csak egy jól eladható turista célpont. Kevesen tudják, de volt olyan időszak, amikor a Napkirály idehelyezte az udvarát, és erre az időszakra ez lett az ország fővárosa. Most már nem önálló település, ugyanis az évszázadok során határossá vált Párizzsal, így most annak az egyik legszebb elővárosaként funkcionál. Eredetileg csak egy kastélyból állt, viszont a felfokozott királyi érdeklődés hatására egyre több embert vonzott a fényűző település pompája – egyesek csak meg akarták csodálni az élet olyan szeletét, ami nekik nem jutott ki, vagy csak üzleti lehetőséget láttak benne. Látogassunk el a Napkirályhoz a Versailles-i kastélyba


Versailles 02


 • A Pireneusok alatt elterülő Midi-Prénées a második legnagyobb francia régió (nagyobb Dániánál és Hollandiánál), a fővárosa pedig Toulouse. A magyar turisták körében viszonylag ismeretlen, pedig csodaszép helyről van szó. A panoráma, ami a szemünk elé tárul, felejthetetlen: hatalmas, hósipkás hegyek, több hektáron elterülő erdők, zöld és sárga színben pompázó szántóföldek, eldugott, karóktól roskadozó szőlőültetvények. A tájat ezenkívül vaddá teszi még az a megannyi folyó, ami áthalad rajta, a leglassabb folyásútól a leggyorsabbig. A dombok emelkedőjén apró, szebb korokat is megélt, középkort idéző falvak magasodnak, amik egy elfeledett világról emlékeztetik az arra járókat.

 Utazási Tipp  
    Akciós utazások Franciaországba

 • Az Azúr-part Franciaország azon része, ami a legtöbb turistát utazásra bírja, tekintve, hogy ez a partszakasz foglalja magába a Francia Riviérát. Leghíresebb városai közé tartozik: Nizza, Saint-Tropez, Cannes, Grasse, Antibes, Monaco, Monte Carlo és Menton. Az itt nyaralók szeme elé tárulhat a Földközi-tenger talán legszebb arca: a tündöklő tengervízen megcsillanó mediterrán napsugarak egy teljesen új világot idéznek elő az emberben. Itt szinte mindenki talál magának valamilyen programot, legyen szó kikapcsolódásról, tanulásról, vagy éppen kirándulásról, ugyanis nem szabad megfeledkezni, hogy a közelben terül el az Alpok magas hegycsúcsaival, amik várják a kalandvágyó turistákat.


saint tropez 01


 • Ha szép folyóvölgyekről van szó, akkor nem lehet nem megemlíteni Franciaországot, azon belül is a Loire-völgyet, ami döbbenetes panorámával és építészeti megoldásokkal várja az érdeklődő turistákat. Korábban is felfedezték már a hely páratlan természeti értékeit, így olyan úri kastélyok épülhettek itt, mint az Amboise, a Blois, Chambord, Chaumont, Chenonceau és a Clos-Lucé. A klíma kellemes, inkább meleg, mint hideg. Blois kastélya azért különleges látnivaló, mert 7 király és 10 királyné lakhelyeként is funkcionált. A terület 2000 óta képzi részét a Világörökségnek.
 • Az elzászi borút azért különleges, mert egy olyan vidéken fekszik, ami egyszerre képez jelentős gasztronómiai értéket, és mutatja meg a középkor felejthetetlen középkori stílusait. Az út a francia-német határ közelében fekszik, megemlékezve a sok-sok itt kiontott vérről. A közelben található Strasbourg, ami a régió kulturális székhelye, emellett otthont ad az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is. A hely rendelkezik olyan kisvárosokkal is, amik sokaknak a középkori meséket idézhetik fel, ilyen például Obernai, Ribeauvillé, Riquewihr és Colmar. A mesés Elzász-Lotharingia - Strassbourg, Colmar és Mulhouse


strasbourg01


 • Listánk hatodik helyezettje Párizs, ami nem meglepő módon világváros, hatalmas gazdasági jelentőséggel bír, emellett pedig a divatban is meghatározó szerepe van. Párizs pedig már csak azért is egy elbűvölő város, mert olyan egyedi látnivalókkal rendelkezik, ami mindenkiből valamilyen érzést vált ki. Elég a város jelképére, az Eiffel-toronyra, a Sacré Coeurra, a Diadalívre, a Louvre-ra, vagy éppen a sajnálatosan a közelmúltban megrongálódott Notre Dame-ra gondolni.

 Utazási Tipp  
    Akciós utazások Franciaországba

 • Dordogne megye egy változatos, üde folt Franciaországon belül, a maga vadregényes tájával, a vad, gyorsfolyású folyóktól kezdve egészen a hírnevét adó barokk kertig. A kertet egy barokk kastély, a Marqueyssac köré építették valamikor a XVII. században. Szintúgy a megye ad otthont Lascaux-barlangnak is, ahol felbecsülhetetlen értékű barlangrajzokat találtak, és 1979 óta a világörökség részét képzi.


Marqueyssac 03


 • Biarritz azoknak lesz a kedvenc vidéke Franciaországon belül, akik kedvelik a vízi sportokat, elsősorban a szörfdeszkázást, ugyanis mára már a hullámlovasok székhelyévé vált ez a kicsiny város, ami erősen nyomott hagyott rajta az elmúlt években. A felvilágosultság idejében kezdtek el az arisztokraták érdeklődni a település iránt, ugyanis az óceán itteni jótékony hatása messze földön híres volt. A XX. században az jelentett újabb nagyobb lökést a városnak, amikor megnyíltak az első kaszinók.
 • A Mont Saint Michel egy magányos sziget, amin egy látványos apátság foglal helyet. Apálykor a szigetet szárazföld, messze elterülő síkságok borítják, dagálykor azonban teljes értékű szigetté válik. 1879 óta egy gáttal kötik össze a szárazfölddel, hogy dagálykor is könnyen lehessen közlekedni. A szigetről a táj fölé magasodó templom első őse 708-ben épült, Avranches püspökének jóvoltából.


Mont Saint Michel 04


 • Provence megtestesíti a francia turizmus fogalmát, ugyanis szinte mindenki ide vágyik, hiszen a táj hihetetlenül változatos, hatalmas, piros és lila domboldalak és ciprusok tarkítják a vidéket. Bár közigazgatásilag az Azúr-parthoz tartozik, teljes mértékben elkülönül tőle, ugyani nem függ a tengerparttól és önmagában is rengeteg embert vonz. A Rhone folyótól az olasz határig terül el ez a pipacstól és levendulától illatozó vidék.
 • Listánk első helyezettje Etretat, egy apró kis halászfalu Normandiában, amiről nagyon kevés ember tud, de akik igen, azok lelkes látogatói a partszakasznak. A hely hihetetlenül szép hófehér tengerparti sziklákkal rendelkezik, amik teljesen a part fölé magasodnak.


Etretat 05


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.