Hirdetés

A római időkből fennmaradt építmény nem hiába népszerű a Rómába látogató turisták körében. Ennek apropójából szedtünk össze 10 érdekességet.

 

  • A Colosseum nem meglepő módon a világ legnagyobb amfiteátruma, ami a Kr. e. 1. évszázadban épült, 72 és 80 között. Bár a történelem évszázadai során vesztett nagyságából, de fénykorában 80 ezer embert is befogadott.
  • Az építményt Vespasianus császár parancsára emelték, a római hadsereg által szerzett hadizsákmányból.
  • A Colosseum belseje a római társadalmi viszonyoknak megfelelően lett kialakítva: az alsóbb szinteken a szenátorok, befolyásos kereskedők, a felsőbbeken pedig a szegényebb közrendűek kaptak helyet. A legfelső sorban a nők ültek.


colosseum 01  • A Colosseum közelében több vízvezeték is volt, így ha az aktuális szervezők úgy döntöttek, hogy egy egzotikus vízi csatával fognak kedveskedni a nézőknek, akkor könnyű szerrel el tudták árasztani a csatateret.
  • A hatalmas arénában több ezer állat pusztult el, sok az emberek keze által, de voltak teljes egészében állatok között vívott harcok is.
  • A gladiátoroknak egy saját alagútjuk volt a Colosseumba, ami a kiképzőpontjukkal kötötte össze az arénát.
  • Történelmi tévhit, hogy a korai keresztények tömeges mártírhalálának a Colosseum lett volna a helyszíne, a frissebb történelmi források alapján bebizonyosodott, hogy a Jézus tanait követőket az egész birodalom területén végezték ki, nem pusztán Rómában. Róma esőben is ragyog

 Utazási Tipp  
    Minden út Rómába vezet -
utazások, szállások

  • Az arénában az utolsó hagyományos gladiátorjáték az 5. században került megrendezésre, de az állatok elleni küzdelmek a 650-es évekig tartottak.
  • Egy kis időbeli ugrás – a középkorban egy hatalmas, különálló városrésszé vált a Colosseum, ahol az emberek mindennapjaikat élték, voltak itt kialakított lakások is, de a 13. században még egy nemesi család erődjeként is szolgált.
  • Az arénát a 17. században annyira benőtte a gaz, hogy a botanikusok rendszeresen jöttek ide új fajokat felfedezni, például Domenico Panarolli, aki 337 növényfajt fedezett fel.


colosseum 02 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.