Hirdetés

Egy olasz apátságban egy kőbeszúrt kard állít emléket egy szentnek, tartja a legenda. De mi is az igazság a San Galgano-ról?

 

A toszkánai San Galgano Cisztei Apátság egy különleges hely, amivel kapcsolatosan több monda/legenda napvilágot látott. A hely két épülettel rendelkezik: az egyik a mára már teljesen romba dőlt szentély, a másik pedig a Remetelak (olaszul Eremo). A templomot valamikor a 13. század során építették, a felszentelésére pedig 1368-ban került sor, Alberto Solari közbenjárásával. Az apátság állapota viszont már 1364-ben elkezdett romlani, ami a későbbiekben olyan súlyossá vált, hogy 1550-ben kénytelen volt az apát eladni a tetőt. A Remetelak kicsit jobb sorsra jutott, korábban is épült (1182-1185), és nem is lett az enyészeté. Olaszország legszebb karneváljai


san galgano 01

Kép: San Galgano Cisztei ApátságItt lakott Szent Galgano, akiről később az apátságot is elnevezték, és egy egészen különleges tettet hajtott végre, ugyanis beleszúrt egy kardot a földbe, ami a mai napig benne áll. Bár magáról a szentről szinte semmit sem lehet tudni, de a különböző kutatások bebizonyították, hogy

 

a kard valóban a 12. századból származik.

 

Akkoriban valószínűleg híre ment a dolognak, és egyfajta zarándokhellyé válhatott a templom.


eremo 02forrás: wikimedia.org - kép: Eremo /Remetelak/


Galganóról keveset tudni, vagyis ez is közrejátszhat abba, hogy mind a mai napig népszerű turista célpont a hely, és sokakat a rejtélye vonz. Azt viszont bizonyosan tudhatjuk, hogy valamikor 1148-ban születhetett Chiusdinoban, majd az akkori normáknak megfelelően – mivel nemesi családból származott – a lovagi pályára lépett. A térséget akkoriban úgy is sok háború sújtotta, és sok más lovaghoz hasonlóan ő is a harcok utáni vad tivornyákat élvezte, amikor a kiszolgáltatott, védelem nélkül maradt embereket könnyűszerrel meg lehet fosztani attól a kevés tulajdonától, ami maradt még nekik.


 Utazási Tipp  
    Toszkána legjobb utazásai, szállásai

És hogy mitől lett szent?

 

Úgy, hogy egy nap hirtelen ráébredt arra, hogy bűnös életet élt eddig. Ennek hatására pedig elhagyja a harcos élet összes „boldogságát”, egy kis dombhoz utazik, hogy ott remete életet élhessen. Az elhatározáshoz hozzásegítette az is, hogy egyszer álmában megjelent előtte Mihály Arkangyal, aki felvázolta neki az életútját akkor ha remete lesz, és ha lovag marad. Volt egy jelképes cselekedete is (a kard sziklába szúrása), ami azt jelképezte, hogy maga mögött hagyja az erőszakot.

 

 

Hogy mitől maradt ott a kard?

 

Valószínűleg elég laza helyre szúrta be a kardját, ami aztán az évszázadok során megszilárdult, így méltó nyughelyet szolgál katona múltjának elhagyására.


san galgano kardja

forrás: flickr.com

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.