Hirdetés

Minden erdélyi utazás legfontosabb csúcspontjaihoz sorolható program a „kincses város” Kolozsvár meseszép látnivalóinak felkeresése.

 

Erdély legnagyobb és legfontosabb magyar lakta városa Kolozsvár, ahol máig működő magyar nyelvű iskolák, színház, opera, egyetem, újságok, tv és rádió adások őrzik a magyar lét múltját és jövőjét. Kolozsvár területén már az Ókorban is jelentősebb erődített város állt (Napoca) és a honfoglaló magyarok is hamar megtelepedtek területén. A későbbi időkben Kolozsvár lett Erdély egyik legfontosabb hatalmi és egyházi központja, a város gazdag múltja jól tükröződik az építészeti örökségen is, melyet szinte minden magyar utazónak érdemes felkeresnie utazása során.


kolozsvar 01


Kolozsvár a második világháborúig javarészt magyarok lakta százezres város volt, melyet az 1950-es évek erőszakos elrománosítási és iparosítási programjai etnikailag és városképileg is jelentősen megváltoztattak. Szerencsére nagyon sok látnivaló napjainkig megmaradt, az elmúlt években sokukat rendbe is hozták, így az erdélyi utazások szinte kötelező program pontjává lett Kolozsvár óvárosának felfedezése, melyre érdemes néhány órát, de akár napokat is szánnunk, ha Erdélybe utazunk.

 

A városba érkezve nagy lakótelepeken áthaladva lehet eljutni a történelmi óvárosba, ahol a legtöbb nevezetes történelmi látnivaló található. Kolozsvár felfedezését a leginkább a város egykori Nagypiac terén a mai Főtéren érdemes elkezdeni, ahol az Erdélyi építészet legfontosabb emlékeihez sorolható látnivalókat lehet megtekinteni. Ez a tér ma is a közélet színtere, ahol egész évben mindig történik valami fontos, valami érdekes. A turisták mellett sok a fiatal és jó eséllyel találkozunk valamilyen aktuális rendezvénnyel a látogatásunk során.


 Utazási Tipp  
    Utazások Székelyföldre

Szent Mihály templom:

 

Az erdélyi gótika egyik legfontosabb templomát az 1316-os várossá nyilvánítás iránti hálából kezdték el építeni közadakozásból. Építése több száz éven át folyt, melyet átépítések tűzvészek sora kísért. Mai neogótikus formáját 1860-ban nyerte el, amikorra elkészült a 80 méter magas új templomtorony. A templom napközben látogatható, a bejárathoz közeli parkban áll Márton Áron püspök 2009-ben készült szobra.

 

 

Mátyás király szoborcsoport:


A kolozsvári születésű nagy királyunkat ábrázoló szoborcsoportot Fadrusz János készítette el 1902-ben. A lovon ülő uralkodó mellett kora fontos figurái hódolnak neki: Szapolyai János, Kinizsi Pál, Báthory István és Magyar Balázs.

 

A Főtér látnivalói:

 

Kolozsvár Főterén találhatóak a város életét meghatározó épületek és nemesi családok házai, melyek közül néhányat feltétlenül érdemes megemlíteni: 1 Plébánia –ház: építése a XV. században gótikus stílusban történt, udvarán népszerű Szerváciusz Jenő szobrainak kiállítása, 2 Nemesi paloták:. Bánffy –palota, Lábasház - Jósika-palota , Rhédey-palota, 3. Continental Szálló 4. Városháza 5.Hintz ház - Gyógyszerészeti Múzeum


kolozsvar 02

Mátyás Király szülőháza


A Főtértől alig 100 méterre áll Kolozsvár legrégebbi lakóháza, melyet ma a Képzőművészeti Egyetemisták használnak. Falán magyar nyelvű emléktábla hirdeti Hunyadi Mátyás emlékét.

 

 

Farkas utcai református templom, tanintézmények és nemesi kollégium


A Farkas utca leginkább református templomáról, az előtte álló Szent György szoborról és a Báthory Elméleti Líceumról valamint a mellette épült nemesi kollégiumról híres. A Líceummal szemben működik az erdélyi magyar felsőoktatás bástyája a Babes-Bólyai Tudományegyetem egy szép neoklasszicista épületben.

 

 

Házsongárdi temető


Erdély legjelentősebb temetőjét a város központjából gyalogosan lehet megközelíteni. Hírességét az ott nyugvó jeles személyek és művészien kifaragott síremlékeinek sokasága együttesen teszik messze földön ismertté a magyarság köreiben. Sok nemesi család, művész és ismert személyiség síremlékét lehet megcsodálni a festői domboldalban.


 Utazási Tipp  
    Utazások Székelyföldre

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.