Hirdetés

Meseszép tájak, gyönyörű magyar emlékek és sok szép látnivaló várja a Felvidéken a Szlovákiába utazókat. 

 

Szinte lehetetlen vállalkozásra adja a fejét aki megpróbálja 2-3 nap alatt bejárni és megismerni a ma már Szlovákiához tartozó Felvidéket. Összeállításunkban bemutatjuk a legfontosabb városokat és nevezetességeket, amelyeket kár lenne kihagynunk a tervezett utazásunk programjából:


 Utazási Tipp  
    Utazások Szlovákia legszebb tájaira

1. Kassa (Kosice)


A 13.században alapított több mint kétszázezres város mindig aktív szerepet játszott a történelemben és a kultúrában. 2013-ban Kassa volt Európa kulturális fővárosa, mely alkalomból sok mindent felújítottak, így régi pompájában csodálhatjuk meg a belvárost a Szent Erzsébet Dómmal és Rákóczi sírral, az Orbán toronnyal, a ferences- evangélikus- és görög katolikus templomokkal, botanikus kerttel és Rodostói házzal.

 kassa 01

forrás: wikimedia.org2. Lőcse (Levoča)


A Felvidék legszebb városainak egyike Lőcse, a Szepesség központja. Lőcse városának meseszép műemléki védelem alatt álló gótikus és reneszánsz épületeit a teljes épségében fennmaradt középkori városfal övezi. Legfontosabb látnivalói: a gótikus Szent Jakab templom, a Városháza és a Főtér középkori épületei.3. Eperjes (Prešov)


Szlovákia harmadik legnagyobb városa sok magyar híresség szülőhelye volt, ismert íróink közül is többen koptatták itt az iskolapadot. Eperjes legfontosabb látnivalói a történelmi városmag köré csoportosulnak, így könnyen megtekinthetőek. A legkiemelkedőbb jelentőségő eperjesi nevezetesség a gótikus stílusban felépített Szent-Miklós plébániatemplom és a Hlavná utca környéki reneszánsz és késő gótikus városi épületek valamint a nemesi paloták, melyek közül a legfontosabbak a Rákóczi és a Klobusiczky paloták valamint a Városháza és a görög katolikus Keresztelő Szent János Székesegyház. Családosoknak jó programlehetőség a helyi Aquapark felkeresése is.

eperjes

forrás: wikipedia.org


4. Késmárk ( Kežmarok )


A Poprádtól kb. 15 kilométerre lévő Késmárk sok fontos látnivalóval várja a magyar utazókat. A legfontosabb késmárki látnivalók közül az evangélikus templom és líceum megtekintésével érdemes kezdeni a városnézést. A templom fontos nemzeti emlékhelyünk, itt nyugszik egy fehér márvány mauzóleumban Thököly Imre fejedelmünk. Közelében található az UNESCO világörökségi védelme alatt álló fából épült evangélikus ótemplom. Továbbhaladva a Főtéren és a díszes polgárházak mellett a 16. századi Városházát érdemes felkeresni végül pedig a Thököly család fészkét a reneszánsz várat tudjuk megnézni, mely ma a Vármúzeum mellett egy várostörténeti gyűjteménynek is otthont ad.

 

5. Ótátrafüred (Starý Smokovec )


A Magas-Tátra legrégebbi településeként 1793-ban alapították Ótátrafüredet az ott fakadó savas vizű forrásoknál. Látványos fejlődése a 19. századi romantikus villák később szállodák építésével folytatódott, ami a turizmus fellendülésének volt köszönhető. 1908-tól már sikló is szállította a kirándulni vágyókat. Külön érdekesség, hogy a milleniumi épületek stílusában épült 4 szintes Grandhotelben több, mint egymillió ember szállt meg a megnyitás óta. Telente jégkápolnát is építenek ami sokakat vonz oda.

otatrafured

forrás: wikipedia.org


 

 Utazási Tipp  
    Utazások Szlovákia legszebb tájaira

6. Besztercebánya (Banská Bystrica )


A Garam folyó völgyében épült kilencven ezres nagyváros hosszú ideje meghatározó szerepet tölt be a térségben. Ősi vára, és a Főtér 15-19 században épült díszes gótikus és reneszánsz stílusban épült házai és templomai jól érzékeltetik Besztercebánya egykori gazdagságát és jelentőségét. Besztercebánya legfontosabb látnivalói a következők: A Várnegyed a Szűz Mária templommal és , gótikus Városháza, A ferde Óratorony (68 cm a dőlése) mely 101 lépcső megmászása után remek panorámát nyújt, Mátyás király háza, Thurzó ház, Bethlen ház…7. Pozsony (Bratislava)


A szlovák fővárosban sétálva szinte bőrén érzi az ember a történelem leheletét. Az elmúlt időszakban egyre felkapottabb Pozsony látványosságaiért sok turista látogat a belvárosba, ahol az óváros nemesi palotái, a várnegyed és a főtér mellett mindenképpen javasoljuk a királyi koronázó templom a gótikus eredetű Szent Márton Dóm megtekintését. A Főtér és a korzó mellett sok színvonalas étterem és szórakozóhely gondoskodik a Pozsonyba látogatókról.

pozsony01


8. Zsolna (Zilina)


A három folyó összefolyásánál létesült Zsolna nagyon érdekes turisztikai úti cél. Belvárosában egymást érik a szépen karbantartott régi épületek. Zsolna legjellegzetesebb építészeti emléke a barokk stílusú Szent Pál apostol megtérésének két tornyú temploma, a régi Városháza, a Szent István templom és a Bulatini vár.

 

9. Nyitra (Nitra)


Az ország egyik legrégebbi településéhez méltóan sok történelmi látnivalóval ismerkedhetnek meg a Nyitrába utazók. A látnivalók jelentős része a Várnegyedben tekinthető meg melyek közül a Püspöki Palota és a Szent Emmerám templom a legimpozánsabbak. Szintén érdemes megnézni a Nagyszeminárium épületét és a szecessziós stílusban épült Vármegyeházát. Az alsó városban a Szent Péter és Pál-templom és kolostor továbbá a Piarista templom és kolostor a legfontosabb látnivalók.

 

nitra 01forrás: wikimedia.org 


10. Zólyom (Zvolen)


Zólyomban két fontos régi látnivaló emlékeztet arra, hogy a város valaha magyar királyi székhely volt: a királyi kastélyként is használt reneszánsz zólyomi vár és a közeli hegytetőn épült pusztavár romjai. A várban a Szlovák Nemzeti Galéria gótikus és újabb kori festményeinek és műtárgyainak állandó kiállítása található. Zólyom nagyméretű Főterét a közepén álló 14. századi eredetű Szent Erzsébet római katolikus templom uralja. A vár közelében lévő parkban a nemzeti felkelésre emlékeztető páncélvonatot állítottak ki.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.