Az egyik legszebb és legváltozatosabb olasz tartomány, Abruzzo szívében található Sulmona.


Sulmona már
az antik időkben is jelentős település volt, itt született többek között a kiemelkedő jelentőségű római költő, Ovidius is. Mindazonáltal a város napjainkban nem igazán a költő, sokkal inkább egy jellegzetes édesség, a confetti által lett ismertté.

 

Már a római császár, Tiberius is kedvelte ezt a csemegét, de dicsőítette Boccaccio, Goethe pedig ajándékba adta. Egyszóval a „confetti-k” évszázadok óta édesítik az ember életútjának fontosabb állomásait, elsősorban jókívánságok kifejezése által. A confetto szó a conficere<confectum= elkészített, becsomagolt jelentésű latin igéből származik.


 Utazási Tipp  
    Szállások: Róma - Olaszország

A confetto a történelemben

A történeti dokumentumokból az világlik ki, hogy a confetti-t már a római időkben is nagy valószínűséggel a nemesi származású családok használták előszeretettel ünnepek, vagy megemlékezések alkalmával. A római patríciusok körében, például, születés, vagy házasság ünneplésekor ajándékozták, igaz, némi módosítással: az eredeti cukormáz helyett az édesség szívét, a mandulát mézzel és liszttel vonták be.

 


A Sulmona-i confetti jellegzetességei

 

Eredeti formájában a confetto egyszerűen egy fehér cukormázzal bevont mandulamag.

 

A legértékesebbnek tekintett fajta a leginkább Szicíliában elterjedt Avola-i mandula, melynek ovális és ellapult formája lehetővé teszi, hogy a finoman kidolgozott cukormáz a lehető legjobban bevonja a mandulát. Így igazán jellegzetes és hagyományos ízű édesség jön létre. Egy másik, gyakran használt mandula, a jóval teltebb alakú kaliforniai mandula.

 

A bomboniere-nek nevezett díszes zsákocskába csomagolt confetti-t általában az ünnepségek végén szokták ajándékképpen osztogatni a meghívottaknak köszönetképpen azért, hogy megjelenésükkel megtisztelték az ünnepséget, ill. az ünnepeltet.


sulmona confetti szoveg kozbenSzámok

A confetti-k hagyományában nagy jelentősége van a számoknak is. Általában a bomboniere-be páratlan számú édességet tesznek, ami lehet öt, három, vagy akár egy is. Az ötös szám a termékenységet, a hosszú életet, az egészséget, a gazdagságot és a boldogságot jelképezi. A hármas szám a házaspárt és a gyermeket, az egy pedig az esemény egyedüli, kiemelkedő voltát hangsúlyozza.

 

 

A szín

 

A confetti-k esetében a színeknek is megvan a maguk jelentősége. A különböző események megünneplésére több mint 50 különböző színárnyalatot használnak.

 

A confetti hagyományos színe a fehér A szín legáltalánosabban elterjedt jelentése a tisztaság, így ez a szín különösen alkalmas az ember életének olyan kiemelkedő eseményeit kiemelni, mint például a szentségek felvétele. Fehér confettit használnak a házasságkötéskor is. A vékony, de erős cukorbevonat által szorosan egybeforrasztott mandulamag két fele a házaspár szétválaszthatatlan egységét jelképezi.


 Utazási Tipp  
    Szállások: Róma - Olaszország

A számos színvariáció közül csak néhányat emeljünk ki: a rózsaszín és a világoskék színű confetti a Születés, a Keresztelő, és az Első Áldozás színei (lány, illetve fiú színek). A vörös színű confetti erősen ajánlott többek között egy olyan fontos cél elérésekor, mint pl. az Érettségi, ugyanis a vörös színnek sokféle jelentéstartalma van: erő, bátorság, kitartás, de jelképezi a szenvedélyt és a szerelmet is, éppen ezért használják a 40 éves házassági évforduló, a Rubin házasság megünneplésére is. A confetti nem csak a hagyományos alakban fordul elő, számos egyéb variációját is készítik, például pisztáciával, mogyoróval, gyümölcs, vagy csokoládé belső maggal.Népi hagyományok

A Sulmona-i confetti a tradicionális, ünnepi alkalmakkor való ajándékozás mellett egy egész Olaszországban elterjedt népi hagyomány, a confetti dobálás néphagyományának is részét képezi. Esküvő alkalmával a templom kijáratánál a meghívottak alig várják, hogy az ifjú házasok megjelenjenek és abban a pillanatban, amikor átlépik a szent épület küszöbét, rizs és confetti esőt zúdítanak rájuk így kívánva bőséget és boldogságot az ifjú párnak. Néhány abruzzoi faluban a hagyomány szerint az örömszülők az esküvő előtt rizst, confettit és pénzt szórnak az ablakból a helyi fiatalok legnagyobb örömére, akik egymással versengve próbálják a lehető legtöbb pénzt összegyűjteni.  

 


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.