Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Az egyik legszebb és legváltozatosabb olasz tartomány, Abruzzo szívében található Sulmona.


Sulmona már
az antik időkben is jelentős település volt, itt született többek között a kiemelkedő jelentőségű római költő, Ovidius is. Mindazonáltal a város napjainkban nem igazán a költő, sokkal inkább egy jellegzetes édesség, a confetti által lett ismertté.

 

Már a római császár, Tiberius is kedvelte ezt a csemegét, de dicsőítette Boccaccio, Goethe pedig ajándékba adta. Egyszóval a „confetti-k” évszázadok óta édesítik az ember életútjának fontosabb állomásait, elsősorban jókívánságok kifejezése által. A confetto szó a conficere<confectum= elkészített, becsomagolt jelentésű latin igéből származik.


 Utazási Tipp  
    Szállások: Róma - Olaszország

A confetto a történelemben

A történeti dokumentumokból az világlik ki, hogy a confetti-t már a római időkben is nagy valószínűséggel a nemesi származású családok használták előszeretettel ünnepek, vagy megemlékezések alkalmával. A római patríciusok körében, például, születés, vagy házasság ünneplésekor ajándékozták, igaz, némi módosítással: az eredeti cukormáz helyett az édesség szívét, a mandulát mézzel és liszttel vonták be.

 


A Sulmona-i confetti jellegzetességei

 

Eredeti formájában a confetto egyszerűen egy fehér cukormázzal bevont mandulamag.

 

A legértékesebbnek tekintett fajta a leginkább Szicíliában elterjedt Avola-i mandula, melynek ovális és ellapult formája lehetővé teszi, hogy a finoman kidolgozott cukormáz a lehető legjobban bevonja a mandulát. Így igazán jellegzetes és hagyományos ízű édesség jön létre. Egy másik, gyakran használt mandula, a jóval teltebb alakú kaliforniai mandula.

 

A bomboniere-nek nevezett díszes zsákocskába csomagolt confetti-t általában az ünnepségek végén szokták ajándékképpen osztogatni a meghívottaknak köszönetképpen azért, hogy megjelenésükkel megtisztelték az ünnepséget, ill. az ünnepeltet.


sulmona confetti szoveg kozbenSzámok

A confetti-k hagyományában nagy jelentősége van a számoknak is. Általában a bomboniere-be páratlan számú édességet tesznek, ami lehet öt, három, vagy akár egy is. Az ötös szám a termékenységet, a hosszú életet, az egészséget, a gazdagságot és a boldogságot jelképezi. A hármas szám a házaspárt és a gyermeket, az egy pedig az esemény egyedüli, kiemelkedő voltát hangsúlyozza.

 

 

A szín

 

A confetti-k esetében a színeknek is megvan a maguk jelentősége. A különböző események megünneplésére több mint 50 különböző színárnyalatot használnak.

 

A confetti hagyományos színe a fehér A szín legáltalánosabban elterjedt jelentése a tisztaság, így ez a szín különösen alkalmas az ember életének olyan kiemelkedő eseményeit kiemelni, mint például a szentségek felvétele. Fehér confettit használnak a házasságkötéskor is. A vékony, de erős cukorbevonat által szorosan egybeforrasztott mandulamag két fele a házaspár szétválaszthatatlan egységét jelképezi.


 Utazási Tipp  
    Szállások: Róma - Olaszország

A számos színvariáció közül csak néhányat emeljünk ki: a rózsaszín és a világoskék színű confetti a Születés, a Keresztelő, és az Első Áldozás színei (lány, illetve fiú színek). A vörös színű confetti erősen ajánlott többek között egy olyan fontos cél elérésekor, mint pl. az Érettségi, ugyanis a vörös színnek sokféle jelentéstartalma van: erő, bátorság, kitartás, de jelképezi a szenvedélyt és a szerelmet is, éppen ezért használják a 40 éves házassági évforduló, a Rubin házasság megünneplésére is. A confetti nem csak a hagyományos alakban fordul elő, számos egyéb variációját is készítik, például pisztáciával, mogyoróval, gyümölcs, vagy csokoládé belső maggal.Népi hagyományok

A Sulmona-i confetti a tradicionális, ünnepi alkalmakkor való ajándékozás mellett egy egész Olaszországban elterjedt népi hagyomány, a confetti dobálás néphagyományának is részét képezi. Esküvő alkalmával a templom kijáratánál a meghívottak alig várják, hogy az ifjú házasok megjelenjenek és abban a pillanatban, amikor átlépik a szent épület küszöbét, rizs és confetti esőt zúdítanak rájuk így kívánva bőséget és boldogságot az ifjú párnak. Néhány abruzzoi faluban a hagyomány szerint az örömszülők az esküvő előtt rizst, confettit és pénzt szórnak az ablakból a helyi fiatalok legnagyobb örömére, akik egymással versengve próbálják a lehető legtöbb pénzt összegyűjteni.  

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.