Két ritka természeti csodát, a Békás-szorost és a Gyilkos tavat mutatja be írásunk az ezeréves erdélyi határ mentén.

 

Az Erdélybe látogatók zöme szívesen ellátogat az ezeréves határhoz, és felkeresi a kirándulók kedvenc célpontjaként jegyzett Békás-szorost a közeli víztározót valamint a szomszédos Gyilkos tavat is. Már az odavezető úton is varázslatos hegyvidéki tájon át vezet az út. Meredek fenyvesekkel borított hegyoldalak és sebes vizű patakok szegélyezik a kanyargós hegyi út mindkét oldalát. Először a Gyilkos tavat pillanthatjuk meg, majd a Tündérkert szikláit elhagyva előbb feltűnik az impozáns Oltárkő, tovább haladva a látványosan szép Békás-szorosnál érhetjük el az ezeréves országhatárt, kicsit tovább haladva pedig a Békási víztározó tavat is.


bekas 01


 Utazási Tipp  
    Utazások Erdélybe

Gyilkos tó

 

Egy 1837-es földcsuszamlás eredményeképpen leomlott a hegyoldal és elzáródott egy völgyszakasz. Az omlás elzárta a völgyekben folyó 5 patak lefolyásának útját, és az így összegyűjtött 5 patak vizéből hamarosan létrejött Erdély egyik különleges természeti jelensége a Gyilkos-tó. Az egyik helyi legenda szerint az alázúduló föld és szikladarabok pásztorokat és nyájukat temették maguk alá, ezért kezdték el Gyilkos tóként emlegetni a környéken. A másik legenda szerint egy szerelmes lányt elrabló zsiványvezért és a lányt Fazekas Esztert temette be a hegyomlás. A tó vizét mindenesetre vérnek látszó vasokker festi időnként vérvörös színűre. A mederben álló fenyőfák régen elpusztultak. Égbe nyúló csonkjaik máig dacolnak az idővel, szívesen fényképezik őket az oda ellátogatók. Emberi beavatkozás nélkül a tó a következő 60 évben teljesen feltöltődne a beömlő patakok hordalékától, ezért két hordalékfogó gátat is építettek az elmúlt időszakban.


A Gyilkos-tó partján fizetős parkoló is létesült, mellette több árus is kínálja a portékáit. Aki megéhezne, ízletes ételeket vagy kürtös kalácsot is vásárolhat magának a kézműves termékek mellé. Ha az időnk megengedi fél órára 20 lejért csónakot is bérelhetünk, vagy körbe is járhatjuk a tavat a kiépített kb. 3 km-es, 9 állomásos tanösvényen, ami bemutatja a látogatóknak a környék állat- és növényvilágát is.


bekas 02Békás szoros

 

A meredek falakkal határolt szűkülő szurdokhoz a Tündérkert szikláin és egy alagúton keresztül vezet az útunk. A szoros bejáratát az 1147 méter magas Oltár-kő és az 1125 méteres Mária-kő őrzik. Érdekesség, hogy a hatalmas kereszttel koronázott sziklacsúcsot először csak 1935-ben tudták megmászni. Magát a Békás szorost tektonikus mozgások hozták létre, éppen csak elfér benne egymás mellet a sebes folyású patak vize és az úttest. Kétoldalt néha 300 méteres magasságig emelkedő meredek sziklafalak emelkednek, a völgy kiszélesedő részein árusokat találunk.

 

A patak vize dübörögve, kis vízeséseken át zúdul alá, a népnyelv az egyes szakaszokat sokatmondóan nevezte el a pokol kapujának, tornácának és torkának is. Kicsit továbbhaladva, az ezeréves határ másik oldalán megtekinthetjük az 1960-ban elkészült hatalmas méretű Békási Víztározót és erőművet, melyet elektromos áram előállítására használnak. A gát hossza 435 méter, magassága 127 méteres volt. Létrehozásakor 22 falut szüntettek meg, vízfelületének nagysága 33km2.


 Utazási Tipp  
    Utazások Erdélybe

bekas 03Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.