Hirdetés

 A Balaton északi partjának keleti részén 2150 hektáron elterülő Balatonfüred-Csopaki borvidéken elsősorban a hegyek lábánál folyik a szőlőtermesztés. Az Alsóörs-Balatonakali-Balatonfüred-Tihany-Zánka vonalon elterülő településeket tömöríti magába ez a borvidék

  A Balaton északi partjának keleti részén 2150 hektáron elterülő Balatonfüred-Csopaki borvidéken elsősorban a hegyek lábánál folyik a szőlőtermesztés. Az Alsóörs-Balatonakali-Balatonfüred-Tihany-Zánka vonalon elterülő településeket tömöríti magába ez a borvidék. Itt is a rómaiak kezdték el a szőlő- és borkultúra elterjesztését és népszerűsítését, ez a tendencia a középkorban is folytatódott, amikor 1018-ban I. István király a veszprémi apácáknak adományozta ezt a birtokot, amely később a tihanyi bencés apátsághoz került, de emellett királyi birtokokat is létrehozott ezen a területen. A török idején itt is csökkent a megművelt szőlőterület, de a 18. század folyamán ismét kedvet kaptak a helyi lakosok a szőlőműveléshez, a borvidéknek pedig jót tett Balatonfüred rendkívül gyorsütemű fejlődése, illetve az úri rétegek körében szénsavas forrásai és enyhe klímája miatt egyre inkább elterjedő népszerűsége is. Akármennyi bál vagy ünnepség volt a környéken (gondoljunk csak a híres Anna-bálra), mindenhol szinte patakokban folytak a helyi borok.


 Utazási Tipp  
    Pénztárcabarát balatoni szálláshelyek akár SZÉP kártyával is!


bor balaton  A filoxéra-vész után a Juhfark, az Olaszrizling és a Szürkebarát lettek az elterjedt szőlő- és borfajták. A számos nevezetességgel rendelkező Balatonfüred 1987-től viseli a „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” rangot. Napjainkra nagyon komoly fejlődésen ment át a Balatonfüred-csopaki borvidék a borkultúrája. A híres borászatok és gondozott ültetvények mellett érdemes odafigyelni a rendezvénynaptárra is, mert több messzeföldön híres rendezvényt tartanak a szüret és borok kapcsán.

A borvidék vezető szőlőfajtái és borai:

 Fehér:

  • Olaszrizling
  • Szürkebarát
  • Juhfark
  • Furmint
  • Chardonnay
  • Zenit

Vörös:

  • Cabernet Franc
  • Kékfrankos
  • Syrah

 borospohár


Látnivalók a Balatonfüred-csopaki borvidék környékén

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.