Hirdetés

Templomok, paloták, szobrok, rengeteg múzeum és olaszos életöröm várja a toszkán fővárosba, Firenzébe látogatókat.


Szinte nincs is olyan toszkán utazás, amiből ki lehetne hagyni az itáliai reneszánsz bölcsőjének is tartott Firenze városát. Firenzébe többféleképpen is megérkezhetünk. A vonattal érkezőknek egyszerű dolga van, hiszen a vasútállomástól kb. 6-8 perces sétával lehet eljutni a Dómhoz és onnét a gyalogosan is könnyen elérhető főbb látnivalókhoz. A gépjárművel vagy busszal érkezőknek kiépítettek egy külön autópálya lehajtóval is rendelkező nagy befogadóképességű parkolót (Villa Costanza) ahonnét a belvárost a az 5-10 percenként közlekedő 1-es villamossal lehet elérni. A 10 órás parkolásért 5 eurót kérnek. A villamosút kb. 20-25 percig tart a főpályaudvarig és 1,5 euróba kerül a 90 percig a buszokra is érvényes menetjegy. Az egyedüli zavaró tényező, hogy a fontosabb látnivalóknál mindig sokan vannak, így sok idő veszik el a sorban állásokkal.


firenze 01TIPP: A több napra érkezőknek érdemes megvenni 85 euróért a 72 órán át érvényes Firenze Cardot, mellyel több mint 70 helyre biztosít belépést sorban állás nélkül. (18 év alattiaknak szülőkkel nem kell sehol sem fizetni) A Firenze Card+ 7 euróval kerül többe és szintén 72 órára magában foglalja a tömegközlekedési eszközöket is.


Írásunk következő részében Firenze 10 legfontosabb látnivalóját mutatjuk be a teljesség igénye nélkül, hisz a fontos látnivalók sora ennél jóval hosszabb lenne.

Firenze látnivalói:

1. Dóm

A város jelképe a világ egyik legnagyobb méretű székesegyháza a díszes homlokzatú firenzei Dóm, melynek harangtornyát és keresztelő kápolnáját a középkori toszkánai szokásoknak megfelelően egymástól elkülönítve építettek fel. A múzeum díszes külseje után meglepően hat a templombelső letisztult egyszerűsége, melyből kitűnik az utolsó ítéletet ábrázoló kupola freskó. A dóm látogatása ingyenes, de általában 1-1,5 órás sorba állásra számíthatnak a látogatók. A kupolába feljutásért, a keresztelőkápolnáért vagy a székesegyház múzeumáért (Museo dell’ Opera del doumo)


 Utazási Tipp  
    Válogatás a legjobb toszkánai utazásokból

2. Accademia

Az Európa legelső művészeti iskolájának helyén lévő múzeumban ma szobrokat, vallási tárgyú festményeket és régi hangszereket állítanak ki. Leghíresebb közülük Michelangelo 4 méter magas Dávid szobra, melyet 1501 és 1504 között alkotott.

firenze 02


3. San Lorenzo

A nagy hatalmú és befolyásos Mediciek házi templomaként szolgáló reneszánsz templomépület falait nagy méretű freskók díszítik. A család több tagjának sírhelye a templom. A hozzá épült díszes udvart Michelangelo tervezte, onnét nyílik egy kisebb egyházi gyűjtemény.

4. Palazzo Vecchio

Firenze L alakot formázó, gyönyörű reneszánsz szobrokkal díszített fő terének a Piazza della Signoriának legfőbb dísze a ma múzeumként szolgáló erőd jellegű régi palota. Innét irányítják régóta Firenze életét, az alsó szinten kiállítótermeket lehet találni.

firenze 03


5. Loggia di Lanzi

Az elegáns három boltozatú oldalról nyitott boltíves szoborgalériát eredetileg a város vezetőinek építették, ma a reneszánsz korszakcsodás műalkotásainak bemutatóhelye.
 Utazási Tipp  
    Válogatás a legjobb toszkánai utazásokból

6. Ponte Vecchio

Már 1345-ben is a maihoz hasonlóan nézhetett ki Firenze legöregebb hídja, mely szintén a város szimbólumává vált az évszázadok során. A középen futó kocsiutat mindkét oldalon aranyművesek üzletei szegélyezik, melyeket a 16.-ik században nagyobbítottak meg a ma is látható, fagerendákkal alátámasztott módon.
firenze 04
7. Uffizi

Földünk legjobb reneszánsz gyűjteményének ad otthont a világ vezető múzeumai között számon tartott, több szintes U alakú múzeum épülete, ahol Leonardo da Vinci, Botticelli, Caravaggio és Michelangelo művei mellett számtalan kiváló művész alkotásait mutatják be. A Múzeum hatalmas gyűjteményét nehéz önállóan felfedezni, így jó segítséget jelenthet egy tárlatvezetés igénybe vétele. A belépőért 24 eurót kérnek el, előfoglalás lehetséges, de ugyanúgy sorban kell állni, mintha nem történt volna meg.


8. Vásárcsarnok

Firenze vásárcsarnoka is az óvárosban található, környékén sok bőrkereskedő kínálja termékeit. Az alsó szinten a piacokon megszokott zöldség- és gyümölcs kínálat mellett szuveníreket is árulnak. Az emeleti szinten viszont megfizethető árú és ízletes ételeket kóstolhatnak a városba látogatók.
firenze 05
9. Santa Croce

Firenze belvárosának északi részén, az Arno folyóhoz közel található a város egyik büszkeségének tartott Santa Croce temploma, ahol számos híres középkori személyiség sírja is található. Itt található többek között Michelangelo, Machiavelli, Petrarca, Bocaccio és Dante síremléke is. A templom belépővel látogatható a szomszédos Béke kerengője és a belőle nyíló templomi múzeum is.


10. Pitti palota

Firenze legnagyobb és legfényűzőbb palotája egykor a Mediciek otthona volt, napjainkban több múzeum is várja benne a látogatókat. Kertje szolgált mintául az egykori itáliai kertművészethez.

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.